Probiotica: we horen er steeds vaker over. Ze zitten in yoghurt, worden verkocht als supplementen, en je buurvrouw zweert erbij voor een gezonde darmflora. Maar wat zijn probiotica eigenlijk? Zitten ze ook in je ontlasting? En misschien nog belangrijker: werken ze echt? De Keuringsdienst zoekt het uit.

Koop jij producten met extra probiotica?
Keuzen

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen, maar ze zitten ook in allerlei voedingsmiddelen, zoals yoghurt, zuurkool en appelazijn. Deze bacteriën helpen je darmflora (microbioom) in balans te houden. 

Dit microbioom bestaat uit miljarden bacteriën en andere micro-organismen die in je darmen leven. Samen spelen ze een cruciale rol in de vertering van voedsel en het afweersysteem.

LGG-bacterie

Hoewel gefermenteerde voedingsmiddelen van nature verscheidene probiotica bevatten, worden ze in veel zuivelproducten bewust door fabrikanten toegevoegd. De meest geliefde probiotica van zuivelfabrikanten is de LGG-bacterie (Lactobacillus rhamnosus GG). 

Deze bacterie behoort tot de Lactobacillus-familie, een groep bacteriën die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Maar hoe werkt dat precies, een bacterie in yoghurt die je darmflora ten goede komt?

Hoe werkt probitioca?

De LGG-bacterie staat erom bekend de maagzuurbarrière te doorstaan en levend de darmen te bereiken, waar het verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden. 

Deze voordelen omvatten het ondersteunen van een gezonde darmflora, het bevorderen van de spijsvertering en mogelijk het versterken van het immuunsysteem. Maar waar haalt de zuivelindustrie al die probiotica vandaan?

Poepbacterie in je yoghurt?

De meeste van deze bacteriën zijn van nature aanwezig in het menselijk lichaam. De LGG-bacterie is oorspronkelijk geïsoleerd uit de darmen van mensen. Hoe ze dat precies deden? Door de ontlasting van een gezond persoon te nemen, en hier de bacterie uit te isoleren. 

Je ontlasting zit namelijk ook vol met probiotica. De probiotica die je in de yoghurt uit de supermarkt vindt, zijn (gelukkig) niet direct afkomstig uit menselijke ontlasting.

Gekweekte bacterie

De probiotica die uit de ontlasting geïsoleerd zijn, worden gekweekt in een laboratorium, zodat ze in een gecontroleerde omgeving kunnen groeien. 

De bacteriën worden ondergedompeld in een mengsel van eiwitten en mineralen. Vervolgens worden ze op een vaste temperatuur bewaard. Alles om de bacteriën onder optimale omstandigheden te laten vermenigvuldigen.

Uiteindelijk ontstaat er uit dat mengsel een poeder waarin de levende bacteriën nog aanwezig zijn. Voor een flesje drinkyoghurt is maar weinig van dat poeder nodig. Een korreltje ter grootte van een zoutkorrel is genoeg om de bacteriën hun werk te laten doen in onze darmen. 

Maar hebben we al die extra probiotica nodig?

Hebben we extra probiotica nodig?

Over het algemeen hebben probiotica een positief effect op de darmen. Als je over het algemeen een gezonde levensstijl hebt en geen spijsverteringsproblemen ervaart, zal je darmflora zichzelf vaak prima in balans houden. 

Een gevarieerd dieet met voldoende vezels, groenten, en fruit ondersteunt van nature een gezonde darmflora zonder dat er aanvullende probiotica nodig zijn.

Fabrikanten houden hun beweringen bewust wat vaag, zodat consumenten eerder geneigd zijn het te kopen. Een teveel aan probiotica kan in de meeste gevallen namelijk geen kwaad. Je kunt er als je pech hebt wel een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree van krijgen.

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie