De kefir in de supermarkt bevat vaak geen gisten en is daardoor eigenlijk geen echte kefir. Maar je kunt thuis prima zelf kefir maken. Dat scheelt je nog geld ook. Met dit recept hoef je nooit meer naar de supermarkt voor je kefir.

Benodigdheden:

  • Kefirkorrels (deze kan je bij verschillende webshops en op verkoopsites als marktplaats bestellen)
  • Melk
  • Liefst een glazen weckfles van 1 liter met deksel
  • Een kunststof zeef

Bereidingstijd:

24 uur

Bereiding:

  1. Spoel de eerste keer de korrel schoon en laat ze even uitlekken. Hiervoor gebruik je de zeef. Schoonspoelen van de korrels doe je alleen met water, omdat de schimmels gevoelig zijn voor vreemde stoffen.
  2. Doe de korrels in de weckfles en schenk er melk op. Ongeveer 2 tot 3 x zoveel melk als korrels. Ik gebruik zelf houdbare melk, maar ik hoor dat dag elk ook gebuikt kan worden. Wel is mijn ervaring dat je toch even moet experimenteren welke melk goed is. Ik gebruik nu de blauwe halfvolle melk van Jan Linders. Die doet het goed. Wissel niet tussen verschillende melk als je er een gevonden hebt die goed werkt. Ook niet qua leverancier. Dat moet je stabiel houden.
  3. Dan doe de deksel los op de weckfles en zet je hem onder kamertemperatuur op een donkere plek. De optimale temperatuur is 22 graden.
  4. Na 24 uur is de melk omgevormd tot een yoghurt-achtige substantie.
  5. Doe alles in de zeef met een bakje eronder. Laat de yoghurt-achtige substantie eruit lekken.
  6. Help eventueel wat door te draaien met de zeef of op en neer te bewegen.
  7. Na uitlekken de korrels en de weckfles licht schoonspoelen. Korrels terug in weckfles, melk erop, en weer wegzetten.
  8. De uitgelekte yoghurt-achtige substantie kun je opdrinken, dat is je kefir.

Extra tips:

  • Worden de korrels kleiner dan gaat het niet zo goed. Worden ze groter en groeien ze door (verdubbeling in een maand) dan gaat het goed.
  • Als je het vies vindt smaken kun je er eventueel een beetje limonade bij doen.
  • Ik gebruik tegenwoordig een omgebouwde slacentrifuge om de kefir op het uit te slaan. Dat werkt best goed. Ik spoel nu de korrels ook niet meer schoon. De achtergebleven bacteriën starten het proces door.
  • Als je op vakantie gaat dan kan je de kefirkorrels na het schoonspoelen in water in de koelkast bewaren. Dan komen ze tot rust. Je kunt ze maanden zo bewaren. Vanuit de koelkast kost het wel weer een paar cycli voor het proces op gang is.
  • De deksel vervang ik zelf door een koffiefilter, deze kan je met een elastiekje bevestigen op de weckpot, zo kan er lucht in en uit, maar geen viezigheid in.
  • Je kan de kefirkorrels constant blijven gebruiken. Als je kefircultuurtje groter wordt kan je het eventueel “stekken” en aan iemand anders geven. 

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

ramon brugman eten koken onze boerderij