Zodra de feestdagen in aantocht zijn duiken ze plots weer overal op: kwarteleitjes. Maar waar komen die schattige, gevlekte eitjes ineens vandaan? De Keuringsdienst speurde naar de herkomst van het kleine ei en ontdekte dat de Nederlandse eiergroothandel Eicom heeft gefraudeerd met de herkomst van kwarteleieren.
Andere afkomst
Op de verpakking van de kwarteleieren van Eicom wordt vermeld dat deze in Nederland zijn geproduceerd, maar de eieren blijken afkomstig uit Frankrijk. Daarnaast meldt de verpakking dat het scharrelkwarteleieren betreft, maar de eieren blijken afkomstig van kwartels die in legbatterijen worden gehouden.
Keuringsdienst van Waarde en Stichting Wakker Dier kwamen beiden in contact met een tipgever. Hij verbaasde zich over de grote hoeveelheid scharrelkwarteleieren die tijdens de feestdagen in de supermarkt te vinden zijn, en betwijfelde sterk of al deze kwarteleieren daadwerkelijk uit scharrelhouderijen afkomstig zijn.
Eiertest
Stichting Wakker Dier kocht op verschillende data in december 2017 bij zes vestigingen van supermarktketen Jumbo in totaal tien verpakkingen kwarteleieren van eiergroothandel Eicom. Deze zijn getest door het Duitse laboratorium Agroisolab. Geen enkel ei bleek afkomstig uit Nederland.
Een aanvullende test toonde aan dat het waarschijnlijk is dat de eieren afkomstig zijn uit de Franse regio Bretagne. Onderzoek van Keuringsdienst van Waarde wees uit dat de Franse producent Cailles de Chanteloup meerdere keren legbatterij-kwarteleieren leverde aan Eicom.
Legbatterij
In de Europese Unie worden ongeveer 140 miljoen kwartels gehouden voor hun eieren en vlees. In tegenstelling tot kippen, zijn legbatterijen voor kwartels nog steeds toegestaan.
Een legbatterij is een stapeling kooien, elk van anderhalve vierkante meter, waar veertig tot zestig kwartels in worden gehouden. Naar schatting wordt 90 procent van de kwartels in Europa in legbatterijen gehouden.
Fraude
In Nederland hebben supermarkten onderling afgesproken alleen maar scharrelkwarteleieren aan te bieden. Kwarteleitjes hebben echter in tegenstelling tot kippeneieren geen code op het ei geprint waar de herkomst en het houderijsysteem uit afgeleid kan worden. Dat zorgt ervoor dat het kwartelei gevoelig is voor fraude.
Isotopentest
De herkomst van eieren kan aangetoond worden door middel van een isotopentest. Isotopen zijn chemische elementen die terug te vinden zijn in grondwater. Kwartels drinken water en als gevolg daarvan zijn deze chemische elementen terug te vinden in hun eieren. Elk regio of land heeft zijn eigen handtekening: isotopen in Nederland zijn anders dan die in Frankrijk.