De naam van de winterpeen doet vermoeden dat deze wortel exclusief in de winter gegeten wordt. Toch zijn winterpenen jaarrond te verkrijgen. De Keuringsdienst vraagt zich af waar deze wortel zijn winterse naam aan te danken heeft. 

Groente  

De winterpeen is door velen geliefd in winterse gerechten. De één kiest voor deze peen vanwege het zoete karakter, de ander vanwege de stevige bite. Maar is de winterpeen ook echt een winterse groente?

What's in a name? 

‘De winterpeen wordt gedurende de maanden september en oktober geoogst’, vertelt Gert den Haan, mede-eigenaar van de Groentebroer. ‘De naam ‘winterpeen’ komt voort uit het feit dat deze wortel gedurende de winter goed bewaard kan worden. Ze bewaarden vroeger winterpenen in een grote en diepe kuil in de grond. Op deze manier konden ze de winterwortels goed bewaren, in een vorstvrije plek.’   

Het hele jaar rond te verkrijgen

Tegenwoordig is deze wintergroente het hele jaar door verkrijgbaar, legt Den Haan uit. ‘De bewaaromstandigheden zijn tegenwoordig beter. Nu bewaren we de winterpenen in grote kisten (kuubkisten). Op deze manier simuleren we de kuil van vroeger. De winterpenen worden in de kisten bewaard op een temperatuur van twee graden. Hierdoor zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar.’ 

Bospeen  

Niet alleen de winterpeen roept vragen op over zijn benaming. Want in welk bos groeit de bospeen eigenlijk? ‘De bospeen heeft niets met het bos te maken’, zegt Den Haan. Bospenen worden in een bosje – met het groene loof eraan – vastgebonden, vandaar de naam ‘bospeen’.  

Meer Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van waarde - Maarten - vissaus