Vegetarische rookworst: een lekker alternatief voor een dagje geen vlees. Want ook de (incidentele) vegetariër lust wel eens worst. Maar waarom betaal je voor deze variant van plant soms wel twee keer zoveel als de originele rookworst?

Cultureel erfgoed

De rookworst is praktisch cultureel erfgoed in ons land. Voor de (incidentele) vegetariërs is het daarom fijn dat je tegenwoordig ook een vegetarische rookworst kan kopen. Maar daar betaal je wel een prijs voor. Want waar de meeste vleesvervangers ondertussen steeds goedkoper worden is de vegetarische worst is nog altijd duurder dan de vleesvariant. In sommige supermarkten kan je voor de prijs van een vegaworst wel drie vleesworsten kopen.

'Vegetarische rookworst smaakt net zo goed als rookworst met vlees'
Keuzen

Worst maken

Wie worst lust en voordelig uit wil zijn, kan beter vlees eten. Waarom is dat? Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de ingrediënten die in beide producten zitten, dat kan immers het prijsverschil verklaren.

In de klassieke Gelderse rookworst zit 93 procent varkensvlees en verder onder andere water, zout en voedingszuren. Het hoofdbestandsdeel is dus, weinig verrassend, vlees. Dat zal je juist niet vinden in de vegetarische rookworst. Die bestaat uit water, plantaardige oliën, soja en aroma’s.

Volgens de fabrikanten is dat een van de redenen dat een vegetarische rookworst duurder is. Gek genoeg zeggen zij dat de ingrediënten en grondstoffen voor de vegaworst duurder zijn dan rund of varkensvlees.

Echt duurder?

Onzin zeggen de experts. Want het is gek dat soja direct van de bron duurder is dan soja die eerst door het varken gaat. Dit verklaart het grote prijsverschil dus niet. Grondstoffen als water en plantaardige oliën zijn niet duur. Een varken moet opgroeien, gevoerd worden om vervolgens geslacht te worden voor het vlees. Veel meer werk en kosten op het eerste gezicht. Toch kun je die vleesworsten voor een prikkie in de supermarkt kopen.

Daarnaast beroept de fabrikant beroept zich op het feit dat vegaproducten een relatief jong fenomeen zijn, waar veel tijd en geld in is gestoken om te ontwikkelen. Het maken van het recept en productieprocessen opzetten kost immers geld. Een andere reden voor het prijsverschil is het proces. Zowel de vleesworst als vegaworst doorlopen hetzelfde productieproces, maar bij de vegetarische worst duurt het net wat langer.

Marketing

Verklaart dat pionieren dan echt het grote prijsverschil? Wie met een supermarkt marketeer spreekt, komt toch tot een andere conclusie. Een reden dat de vegetarische worsten zoveel duurder zijn, is omdat fabrikanten dat bedrag kunnen vragen. Want vraag plus schaarste controleren de markt.

De fabrikanten weten dat de keuze beperkt is en dat (incidentele) vegetariërs bewust met voeding bezig zijn, voor gezondheid of het klimaat, en dan graag bereid zijn om iets meer voor die principes te betalen.

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Patat - KVW - Marijn Frank