Je hoeft maar een willekeurige supermarkt binnen te lopen, of de versproducten vliegen je om de oren. Vers gebakken, vers gevangen of vers van het land. Maar wat is vers eigenlijk, en wanneer mag een product nog vers heten? 

Vers eten  

Versheid is voor consumenten vaak een belangrijke kwaliteitsindicator van een product. Dit komt omdat mensen verwachten dat een product waar vers op staat, lekkerder is, langer houdbaar is en mogelijk zelfs gezonder is. Dit kan consumenten ertoe aanzetten om eerder verse producten te kopen dan houdbare producten. Maar zijn producten met de term vers ook echt van betere kwaliteit?

Wanneer is iets voor jou vers?
Choices

Conserven

Volgens voedingstechnoloog Tiny van Boekel komt het idee dat verse producten gezonder zijn, uit een tijd dat we nog niet goed in staat waren om onze levensmiddelen te conserveren. ‘Als je toen een geconserveerd levensmiddel had, waren die van mindere kwaliteit dan wanneer je ze meteen na oogst of vangst had geconsumeerd.’

Ook geeft van Boekel aan dat het vanuit marketing oogpunt steeds vaker wordt ingezet, omdat je consumenten op deze manier kan verleiden.  

Onbehandelde producten  

De voedingsmiddelenindustrie gebruikt de term vers meestal bij onbehandelde producten. Dit betekent dat deze producten niet of nauwelijks bewerkt zijn met conserveringsmethoden of -middelen. Denk aan producten als: fruit, groenten maar ook verse sinaasappelsap. Er is echter geen strikte regelgeving voor wanneer iets vers mag heten.

Definitie 

‘Als het in de beleving van de consumenten een versproduct zou kunnen zijn, dan mag het product die naam dragen’, dat is wat C. Nijkamp van de Consumentenbond zegt in een Keuringsdienst van waarde uitzending.  

In de uitzending wordt een verkoper van vers vis gevraagd naar de vangst datum, van hun vis. De verse tonijn, bij de visboer, blijkt drie á vier dagen geleden gevangen te zijn. ‘Als de vis gevangen wordt dan wordt hij direct gefileerd en vacuüm verpakt zodat het zo vers mogelijk op transport kan.’ Maar vis die vijf dagen geleden gevangen is mag ook vers genoemd worden.

Consumenten realiseren zich volgens Nijkamp vaak niet welke weg hun voedsel heeft afgelegd voordat het op hun bord ligt.

Keuringsdienst van waarde: Vers

Je hoeft maar een willekeurige supermarkt binnen te lopen, of de verse producten lachen je tegemoet. Maar zijn al die producten ook echt vers? En wat is dat eigenlijk, vers? De Keuringsdienst van Waarde zoekt de ware betekenis van het woord vers.

Keuringsdienst van waarde - Kalverliefde Ersin

Wet- en regelgeving 

Vers zegt dus niets over hoelang een product al in de schappen ligt, of over hoelang geleden het gemaakt of geproduceerd is. De Warenwet biedt weinig bescherming voor het gebruik van de term 'vers' op producten. 

Vers is dus… 

Twijfel je nog aan de versheid van een product, kijk dan op het etiket. Op een voorverpakt product staat bijvoorbeeld wanneer het ingevroren is of wanneer het verpakt is.  

Als een product een houdbaarheidsdatum ver in de toekomst heeft, kun je je afvragen of het wel ‘vers’ te noemen is. En als je zo vers mogelijk wilt eten, kun je kijken welke soorten seizoensfruit en -groenten er in de winkel liggen als je boodschappen doet. 

Meer Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Keuringsdienst van waarde - Planetproof