In de wirwar van labels en keurmerken zijn de sterren op vlees en zuivel je vast niet ontgaan. Of je het nou wilt of niet, het vlees dat in de supermarkt ligt wordt bestempeld met één, twee of drie sterren. Maar waar staan die sterren precies voor, en zijn producten met een ster beter dan dierlijke producten die geen ster dragen?

Het Beter Leven-keurmerk, geïntroduceerd door de Dierenbescherming, is een bekend symbool op de verpakkingen van vlees, eieren en zuivel in Nederland. Het keurmerk, aangegeven met 1, 2 of 3 sterren, biedt consumenten inzicht in de leefomstandigheden van de dieren. Hoe meer sterren, hoe beter het dierenwelzijn. Maar wat betekenen de specifieke sterren precies?

Let jij op keurmerken bij het doen van boodschappen?
Keuzen

1 ster

Producten met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk hebben een verbetering in dierenwelzijn ten opzichte van conventionele producten. De dieren hebben meer ruimte, betere leefomstandigheden en krijgen meer mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag te vertonen. Bijvoorbeeld, leghennen hebben een overdekte uitloop en stallen met daglicht.

2 sterren

Producten met 2 sterren gaan een stap verder. De dieren hebben nog meer ruimte en betere leefomstandigheden. Er is meer aandacht voor het natuurlijk gedrag van de dieren, en er zijn strengere eisen aan de huisvesting en verzorging. Leghennen hebben bijvoorbeeld een begroeide overdekte uitloop met voldoende beschutting.

3 sterren

Het 3 sterren keurmerk is het hoogste niveau en stelt de strengste eisen aan dierenwelzijn. De criteria omvatten ruimere leefomstandigheden, uitgebreide mogelijkheden voor de dieren om hun natuurlijk gedrag te vertonen, en strengere eisen voor transport en slacht.

Specifieke eisen per dier

Omdat de eisen per dier en ster erg verschillen heeft het Beter Leven-keurmerk een handig overzicht gemaakt van alle eisen met betrekking tot onder andere leefruimte, uitloop en afleidingsmateriaal van de dieren.

Keuringsdienst van waarde - Beter Leven

Staan drie sterren gelijk aan biologisch?

Hoewel het Beter Leven-keurmerk en het biologische keurmerk beide indicatoren zijn van verhoogd dierenwelzijn, verschillen ze in hun criteria. Het Beter Leven-keurmerk focust specifiek op dierenwelzijn, al zijn ze plan ook criteria als CO2-uitstoot, water- of energiegebruik mee te nemen in de beoordeling.

Het biologische keurmerk omvat een breder scala aan criteria, waaronder milieuvriendelijke productiemethoden en het vermijden van synthetische chemicaliën.

Biologisch vlees, zuivel en eieren hebben automatisch drie Beter Leven-sterren. Maar niet alle producten met drie sterren zijn ook biologisch, omdat dat meer vereist dan alleen dierenwelzijn. Maar hoe zit het met andere keurmerken, logo's en labels?

Keuringsdienst van waarde: Keurslager

Je hebt slagers en je hebt slagers met een grote K. Keurslagers: exclusieve slagers, te vinden in praktisch elk winkelcentrum. Maar waar staat hun keur eigenlijk voor? De Keuringsdienst over de slager die zijn eigen vlees keurt.

Keuringsdienst van waarde - Keurslager

Keurmerkenwijzer

Niet elk plaatje of symbool op een verpakking is een keurmerk. Supermarkten of bedrijven hebben vaak eigen logo’s of labels. Er zijn ondertussen zoveel labels dat het consumenten soms doet duizelen. 

Om kwaliteitskeurmerken van nietszeggende labels of logo's te onderscheiden heeft Milieu Centraal in samenwerking met andere experts een handige keurmerkenwijzer gemaakt.

In deze keurmerkenwijzer kijkt Milieu Centraal hoe streng de eisen van de keurmerken en logo’s zijn, of de controle goed is en of ze transparant zijn in hun informatie. Ook maken ze onderscheid tussen keurmerken en logo's. Maar hoe goed scoort het Beter Leven keurmerk dan?

Onafhankelijke instelling

De controle van het Beter Leven-keurmerk wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde instellingen. De stichting Beter Leven Keurmerk stelt de criteria op, en stelt deze bij waar nodig. Daarnaast heeft het Beter Leven keurmerk geen winstoogmerk. In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal staan de twee en drie Beter Leven-sterren dan ook bij de topkeurmerken. Maar hoe zit het dan met vlees zonder keurmerk van bijvoorbeeld de slager?

Supermarkt of slager

Als je ervoor kiest je vlees bij de (Keur)slager te kopen zul je het vaak zonder sterren moeten doen. Maar kun je dan haast beter je vlees in de supermarkt kopen?

Nicole van Gemert van Foodwatch zegt dat het niet zo simpel ligt. ‘Bij de supermarkt kun je bewust kiezen welke kip je koopt en of er rekening gehouden is met dierenwelzijn. Dat weet je bij de (Keur)slager vaak niet. Maar dat wil niet zeggen dat een (Keur)slager niet goed kwaliteit vlees heeft. Er zijn namelijk heel veel verschillende (Keur)slagers. Veel van deze slagers willen een goed stuk vlees verkopen van een dier wat het goed heeft gehad.'

Er vindt echter geen keuring plaats door de Vereniging van Keurslagers op het vlees dat de specifieke Keurslager inkoopt. Het woord Keurslager zegt niks over de kwaliteit van het vlees. Het vlees van de ene Keurslager kan fantastisch zijn en van boerderijen komen die onwijs letten op dierenwelzijn, waar de andere Keurslager totaal niet bezig is met dierenwelzijn en vooral een mooi product in de vitrine wil hebben.