De zoetekauw heeft genoeg te kiezen in het frisdrankschap — zelfs als je op zoek bent naar frisdrank met wat pit. Tegenwoordig heb je verschillende frisdranken die naar gember smaken. De bekendste zijn ginger beer en ginger ale. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen de twee?
De koloniale oorsprong van gemberbier
De oorsprong van ginger beer, ook bekend als gemberbier, gaat terug naar het 18e-eeuw. In tijden van koloniale specerijenhandel experimenteerden de Engelsen met het brouwen van allerlei drankjes. Door de introductie van gember ontstond het originele gemberbier.
Destijds werd echt als bier gebrouwen: een vergist drankje op basis van water, suiker, gember en een ‘ginger bug’ – een soort symbiotische cultuur van gisten en bacteriën. Vergelijkbaar met kombucha.
Verschil gemberbier en ginger ale
Door het brouw- en vergistingsproces bevat traditioneel gebrouwen gemberbier zo’n elf procent alcohol. Vanaf 1855 werd dit door accijnzen beperkt tot maximaal twee procent. Vandaar de naam gemberbier dus.
Ginger ale werd halverwege de 19e eeuw geïntroduceerd als alcoholvrij alternatief op gemberbier. Het is een suikerhoudende frisdrank op basis van gemberextract.
Deze frisdrank is niet gefermenteerd, en het gemberextract wordt ook pas later in het productieproces aan de drank toegevoegd. Ginger ale heeft hierdoor over het algemeen een minder pittige gembersmaak dan gemberbier.
Alcohol in gemberbier?
Het onderscheid tussen ginger ale en ginger beer is tegenwoordig echter een stuk minder duidelijk.
Veel commerciële gemberbieren bevatten inmiddels geen alcohol meer, en worden niet via fermentatiemethodes gemaakt. Vandaar dat het tegenwoordig in het in frisdrankschap ligt.
De gember in gemberbier is inmiddels vaak vervangen door (synthetische) aroma’s of extracten. En waar ginger ale van origine juist meer suiker bevatte dan gemberbier, is het nu vaak precies andersom. Toch is de naam gemberbier blijven hangen.
Suiker in ginger ale en ginger beer
Een van de bekendere gemberbieren die in de supermarkt te verkrijgen is, bevat 15 gram suiker per 100 gram. Dit komt neer op bijna 50 gram suiker per blikje, anderhalf keer zoveel als in cola. Een ander bekend merk gemberbier bevat 10,6 gram suiker per 100 gram.
Ter vergelijking: een A-merk ginger ale bevat 9,4 gram suiker per 100 gram. Dezelfde hoeveelheid van het huismerk bevat zelfs maar 3 gram suiker.
Gemberbier is dus net zo goed een frisdrank geworden. Want door de drank niet te fermenteren, bevat gemberbier enorm veel suiker.
Conclusie
Het verschil tussen ginger ale en ginger beer uit de supermarkt is dus lang niet altijd even duidelijk. Het onderscheid zit hem tegenwoordig vooral in hoe sterk de frisdrank naar gember smaakt.
Gemberbier smaakt over het algemeen pittiger dan ginger ale. Maar gemberbier is al lang niet meer wat het ooit was. Wil je nog wel een traditioneel gefermenteerde ginger beer met echte gember?
Er zijn gemberbieren die wel via fermentatie gebrouwen worden en gemberwortel gebruiken. De prijs is in dat geval vaak een goede indicatie. Deze gemberbieren bevatten vaak wel alcohol, al is dit meestal minder dan 0,5 procent. Wil je het zeker weten? Kijk altijd even op het label.
