Al jaren groeit de vraag naar geitenmelk. En geen melk zonder lammetjes, maar er is een probleem: de helft van de geboren lammetjes is een jongetje. De geitenhouder ziet de bokjes vooral als last en kostenpost. De Keuringsdienst kijkt mee met de boer: hoe komt hij van de bokjes af?
Vormen de bokjes écht een probleem?
Iemand die het helemaal anders doet dan de grote geitenhouders, is Egbert ter Veen. Culinair expert Alain Caron gaat in BinnensteBuiten bij hem langs. Bij de grote geitenhouders worden bokjes op zéér jonge leeftijd al geslacht. Bij Ter Veen is dit niet het geval. Hij laat de pasgeboren geitjes en bokjes drie maanden bij de moeder lopen en melk drinken. Daarna leven zijn bokjes nog vijf maanden in de vrije natuur, waarna ze naar de slacht gaan.
Volgens Ter Veen zou iedereen die geitenkaas eet, ook bokjesvlees moeten eten. 'Zuivel gaat altijd hand in hand met vlees. Door het vlees niet te eten, is het dier niets waard. Als je het bokjesvlees eet, dan geef je waarde aan de bok en zo vergroot je zijn kwaliteit van leven.'
Koken met bokkenvlees
Alain Caron gaat in BinnensteBuiten op bezoek bij Lydia van Maurik. Bokken hebben vaak een kort en niet zo leuk leven. Daar wil Lydia verandering in brengen door alle vegetariërs en bewust duurzaam verantwoorde vleeseters te stimuleren om bokkenvlees te eten.