Kamer wil inzage in geheime archiefstukken Bijlmervliegramp

Op 4 oktober 1992 stortte een Israëlisch vliegtuig neer in de Amsterdamse Bijlmermeer. Het veroorzaakte een enorme ramp, waarover nog altijd veel onduidelijk is. Nu, meer dan dertig jaar later, wil de Tweede Kamer dat geheime archiefstukken over de ramp openbaar worden gemaakt.

Motie

De motie die Kamerlid Pieter Omtzigt op 13 april indiende werd bijna Kamerbreed ondertekend, meldt NOS. In de motie vraagt hij inzage te geven in alle archiefstukken. Het gaat om stukken die voor 75 jaar geheim zijn verklaard en pas in 2068 vrijgegeven zouden worden. Dit zijn onder andere audio- en video-opnames en de vrachtlijsten van het neergestorte toestel, waarover veel discussie is geweest; nog altijd speelt de vraag of er gevaarlijke stoffen aan boord waren van het neergestorte vliegtuig. 

Bijlmervliegramp

Op 4 oktober 1992 stortte een vliegtuig neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. Het was een vliegtuig van de Israëlische vliegmaatschappij El Al. Bij de ramp zijn minstens 43 mensen om het leven gekomen, waaronder de bemanning van het vliegtuig.

Lees meer: