Rampvlucht biedt 30 jaar na dato een unieke inkijk in de Bijlmervliegramp

Copyright: ANP

Dinsdag 4 oktober 2022 is het precies dertig jaar geleden dat een El-Al vliegtuig zich in twee Bijlmerflats boorde. Een van de meest controversiële vliegtuigrampen van de twintigste eeuw. Een ramp met grote impact en een jarenlange nasleep van verdriet, frustratie en ongehoorde bewoners. KRO-NCRV presenteert een dramaserie, een documentaire, een podcast en een digitale reconstructie. 

Deze vertelvormen staan stil bij de verhalen van Bijlmerbewoners en direct betrokkenen en belichten de ramp vanuit verschillende kanten, inclusief een koppeling naar vandaag de dag. Want wat hebben we eigenlijk geleerd? 

Onbeantwoorde vragen

De vliegtuigramp in de Amsterdamse woonwijk Bijlmermeer, waarbij 43 mensen omkwamen, staat bij velen in het geheugen gegrift. Wat zat er eigenlijk in het vliegtuig? Wie waren de mannen in de witte pakken? En waarom hadden bewoners en hulpverleners gezondheidsklachten? Met de verschillende vertelvormen van Rampvlucht brengt KRO-NCRV de onbeantwoorde vragen opnieuw in kaart.

Dramaserie Rampvlucht

De dramaserie Rampvlucht is een gedramatiseerde interpretatie van de werkelijkheid en is een vijfdelige complotthriller waarin een dierenarts uit de Bijlmer en twee journalisten op zoek gaan naar de waarheid rondom alle mysterieuze gebeurtenissen van de vliegtuigramp. Zij belanden vervolgens in een zes jaar durend gevecht met de luchtvaartwereld, de geheime diensten en de overheid. De cast wordt binnenkort bekend gemaakt. 

Vanaf donderdag 29 september dagelijks om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1 of vooruit te kijken op NPO Plus. De slotaflevering wordt uitgezonden op dinsdag 4 oktober, exact 30 jaar na de ramp.

Rampvlucht, de documentaire

Wat hebben we geleerd?

In de documentaire Rampvlucht staat de parlementaire enquête centraal en komt aan bod welke lessen er zijn geleerd voor de toekomst. Een verhaal vanuit verschillende betrokkenen over feiten, wantrouwen en de relatie tussen de overheid en burger. Met veel archiefbeelden en actuele beelden uit de Bijlmer. 

Rampvlucht, de documentaire is vanaf donderdag 29 september vooruit te kijken op NPO Plus en wordt op 5 oktober om 22.38 uur uitgezonden bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Rampvlucht, de podcast 

Op zoek naar de waarheid

In de podcast Rampvlucht wordt dertig jaar na de Bijlmervliegtuigramp de journalistieke zoektocht gereconstrueerd van de in mysterie gehulde vliegtuigramp. Voor het eerst gingen rivaliserende onderzoeksjournalisten in het diepste geheim samenwerken. Deze journalisten brachten de wegkijkende overheid en hun systemisch falen aan het daglicht. De politieke thema’s van toen, en de strijd om de waarheid naar boven te halen, zijn nog altijd aan de orde van de dag. 

Rampvlucht, de podcast is vanaf donderdag 29 september beschikbaar via de bekende podcastkanalen en op rampvlucht.kro-ncrv.nl.

Rampvlucht, een digitale reconstructie

Wat is er gebeurd?

In Rampvlucht, een digitale reconstructie volgt de gebruiker in 3D-beleving hetzelfde pad als dat van de journalisten in de jaren '90 en komt voor dezelfde vragen te staan. Wie waren de mannen in witte pakken die ooggetuigen die bewuste avond zagen? Wat werd er in het vliegtuig vervoerd? Waarom werden mensen en dieren na de ramp ziek? Door de oorspronkelijke ‘Hangar 8’ te betreden, zoekt de gebruiker tussen de wrakstukken naar bewijsmateriaal, krantenartikelen en audio-, video- en archiefmateriaal. 

Rampvlucht, een digitale reconstructie is vanaf donderdag 29 september beschikbaar op rampvlucht.kro-ncrv.nl.

Ga naar rampvlucht.kro-ncrv.nl voor meer informatie. 

Rampvlucht

In KRO-NCRV's Rampvlucht werpen een dramaserie, documentaire, podcast en digitale reconstructie een nieuwe blik op de controversiële Bijlmerramp.

Rampvlucht