In de vierde aflevering van Restaurant van de toekomst zie je hoe food-influencer Nick Toet futureproof burrito's proeft. Hij kreeg er zoveel inspiratie van, dat hij thuis ook aan de slag ging. En nu deelt Nick zijn futureproof doperwten guacamole met ons! Kook je mee? 

Waarom futureproof? 

Guacamole wordt vaak gemaakt met avocado, maar voor het verbouwen van avocado is veel water nodig. Voor het kweken van een kilo avocado's is bijna 1.300 liter nodig. In productielanden worden bossen gekapt om de vraag naar avocado bij te houden. Watervoorraden in productielanden dreigen op te drogen. Daarom maakt Nick zijn recept met doperwten.

Doperwten kunnen goed tegen de vorst en slecht tegen veel water. Voor erwtenplanten is het zelfs goed om te weinig water te geven dan te veel. Wanneer erwtenplanten te veel water krijgen, sterven ze op den duur af. Doperwten zijn lokaal en bevroren verkrijgbaar, dus je maakt met deze groente het hele jaar een groene keuze. 

Nick Toet maakt zijn futureproof doperwten guacamole
Nick Toet maakt zijn futureproof doperwten guacamole

Ingrediënten 

  • 350 gr bevroren doperwten 
  • ½ ui 
  • 1,5 tomaat 
  • 1 jalapeño 
  • Klein handje verse koriander 
  • 1 limoen 
  • 1 tl zout 
  • 2 teentjes knoflook, geperst 
  • 1 zak tortillachips 

Standaard in huis 

  • Zout en peper 
  • Lange satéprikker 
  • Keukenmachine 
  • Gaspit of pan 
  • Kom 
  • Plasticfolie 

Wil je een minder pittige guacamole? Haal dan de zaadlijsten uit de jalapeño

Bereiding 

  1. Ontdooi de doperwten 5 minuten onder heet water tot ze zacht zijn geworden en laat ze uitlekken. 
  2. Dompel de satéprikker zo’n tien minuten onder in water en rijg hier de jalapeño en tomaat aan.  
  3. Houd de satéprikker met de groenten boven een gaspit of rooster 1 tomaat en 1 jalapeño een paar minuten in een pan tot beide kanten een beetje zwart zijn. 
  4. Haal de tomaat en jalapeño van de satéprikker af en doe ze in een kommetje. Dek de kom af met plasticfolie. Laat de groenten 5 minuten rusten en haal daarna het folie van de kom. 
  5. Pel de tomaat en de jalapeño.  
  6. Snipper de ui en snijd de tomaat en jalapeño in kleine stukjes. Hak de verse koriander grof. 
  7. Rasp een halve limoen en pers het sap van een hele limoen uit. 
  8. Doe de doperwten, ui, geperste knoflook, tomaat, jalapeño, koriander, limoenrasp, het limoensap en het zout in de keukenmachine. Mix totdat je de juiste structuur hebt gevonden. Er mogen best stukjes groenten te zien zijn. 
  9. Breng je doperwten guacamole op smaak met zout en peper. Voeg eventueel nog wat extra limoensap toe. Snijd een halve tomaat in blokjes, doe de guacamole in een kom en garneer met de tomatenblokjes en koriander. 

Eet smakelijk! 

Kijk Restaurant van de toekomst

In Restaurant van de toekomst gaan presentatoren Anna Gimbrère en Sosha Duysker samen met chef-koks Marleen Brouwer en Dennis Huwaë de strijd aan om met futureproof ingrediënten de populairste gerechten van Nederland te bereiden. 

restaurant van de toekomst rapper donnie joel broekaert

Meer weten over het eten van de toekomst?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

sosha duysker dennis huwae restaurant van de toekomst