Gooi jij je groenteresten normaal gesproken weg? Dat hoeft nu niet meer! Met deze handige hack verander jij je groenteschillen in een smakelijke bouillon. Lees je mee?

Tips tegen voedselverspilling

Food influencer Amijé Roos van der Laan proeft in Restaurant van de toekomst toekomstbestendige pasta en nasi. Maar thuis kun jij ook nu al toekomstbestendige gerechtjes maken. Amijé laat zien wat haar zero waste tips zijn. Te beginnen met een waanzinnige bouillon van groenteresten.

Tip 1: bouillon van groenteresten

Al het restafval van je groente - denk aan wortelschillen, de groene droge bovenkant van een bosui en een uienschil - hoef je niet weg te gooien. Sterker nog: je kunt er iets hartstikke lekkers mee! 

Spaar de schillen op en bewaar ze in je vriezer, totdat je een hele verzameling hebt. Spoel dan de schillen goed af en zet je oven op een lage stand, zo rond de 100 graden. Mix de schillen met een beetje olijfolie en zout en zet ze voor een uur in de oven. Doe de schillen dan in een keukenmachine of hakmolen. Je hebt dan je eigen bouillonpoeder gecreëerd: een waanzinnige smaakmaker in soepen, sauzen of gewoon op een eitje.

amije roos van der laan handige hack groenteschillen

Tip 2: Vries je smaakmakers in

Je kent het vast wel: uit hoe meer verschillende keukens je kookt, hoe groter je verzameling aan smaakmakers. Zonde als die hun smaak verliezen. Kies er dus voor smaakmakers zoals laurierblad, limoenblad, curryblad, gesneden gember en overgebleven geraspte kaas (zoals Parmezaanse kaas) in de vriezer te bewaren. Heb je iets nodig? Je gooit het meteen vanuit de vriezer in de pan en de smaak is er nog compleet.

Keuringsdienst van waarde - laurier

Tip 3: Kies voor gedroogde - dus lang houdbare - paddenstoelen

Kook je vaak met paddenstoelen zoals shiitake of eekhoorntjesbrood? Deze zijn ook bij de toko of de super verkrijgbaar in gedroogde variant. Deze blijven in een afgesloten bak hartstikke lang houdbaar. Je weekt ze voordat je ze gebruikt even in warm water. Bijkomend voordeel? Het weekwater is meteen een heerlijk hartige bouillon die je ook in je gerecht kunt gebruiken.

handige hack shiitake paddenstoel

Wil je meer handige keukentips ontvangen?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Cellulose - Sosha