De crompouce is sinds kort overal verkrijgbaar: bij bakkers en supermarkten is de croissant-tompouce kruising niet áán te slepen. Maar waar komt deze hype opeens vandaan? En wat gaat er eigenlijk precies in een crompouce? In Spraakmakers doen ze onderzoek naar de felroze snack.

Bekend via TikTok

Dankzij de oneindige stroom aan TikTok- en Instagram-video's is de crompouce het populairste gebakje van het moment. Er zijn inmiddels 68 miljoen (!) hashtags op TikTok met de zoete snack. Op iedere straathoek vind je een crompouce, maar de meningen zijn verdeeld over wie 'm als eerste over de toonbank liet gaan. 

Er zijn 68 miljoen (!) hashtags op TikTok met de crompouce

De Utrechtse bakker Ulrika Menig geeft aan van de crompouce in 2020 een geregistreerde merknaam en productmodel te hebben gemaakt. Hierdoor mag je als patissier de naam 'crompouce' niet zomaar meer gebruiken. Toch zijn er ook bakkerijen die zeggen een soortgelijk product al jaren daarvoor te verkopen. Eén ding is zeker: de aangeklede croissant is een schot in de roos.

Geen schoonheidsprijs

Bakkers draaien enorme omzetten met de verkoop van de crompouce en zelfs de meeste plaatselijke supers hebben er een eigen variant van gemaakt. Bij Spraakmakers gaat patissier Hidde de Brabander in op de vraag die iedereen stelt: waarom is de crompouce zo populair?

De Brabander: 'De crompouce verdient niet de schoonheidsprijs. Maar als je 'm heel goed maakt, dan kan-ie wel lekker zijn.' Hoe het dan eigenlijk moet? Met échte banketbakkersroom, niet zo'n geel goedje. 'Als-ie niet gemaakt is van gekookte room, dan is het gemaakt met een poedertje. Dat vind ik wel jammer,' aldus de patissier. 'Als je ze dan maakt, maak dan verdorie de allerlekkerste van Nederland.'

Kibbelpouce en frikanpouce?

De crompouce is niet de enige hype; Hidde de Brabander is zelf erg fan van de cronut. Deze croissant-donut kruising gaat in de frituur. De Brabander: 'Goor? Nee, dat is goor lekker. Maar de frikanpouce en de kibbelpouce, daar word ik naar van.'

Bekijk het gehele gesprek terug op Spraakmakers.

Banketbakkersroom: gele glorie of chemisch goedje?

Kant en klare pakjes banketbakkersroom doen zich nog roomser voor dan de paus. De pakjes en zakjes suggereren authentieke kwaliteit met tijdsbesparing in de keuken. Maar wat vinden banketbakkers van deze room? Keuringsdienst van waarde gaat op zoek naar antwoorden en komt erachter dat er meerdere wegen leiden naar banketbakkersroom.

banketbakkersroom keuringsdienst van waarde

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van Waarde - Veldbonenmeel in brood