Het is een herkenbaar scenario: je bent rustig een film aan het kijken, wanneer plotseling iemand naast je een zak chips opent. Door het kraken en knisperen hoor je niks meer. Behoorlijk irritant. Spraakmakers onderzoekt waarom een zak chips eigenlijk zoveel geluid maakt. En vraagt zich af: zijn er kraakheldere alternatieven?

Krakend geluid als smaakbeleving

Het krakende geluid van een zak chips roept niet alleen irritatie op. Volgens een onderzoek van een professor aan de Universiteit van Oxford, speelt het krakende geluid ook een grote rol in de smaakbeleving van chips. Het geritsel van de zak wordt geassocieerd met versheid, en zonder dit geluid werden de chips door de deelnemers omschreven als 'muf en sponsachtig'.

Henk Scheele (chipsfabrikant) begrijpt de associatie: ‘Veertig jaar innovatie, dat is die chipszak. Hij is luchtdicht, lichtdicht en stevig. En dan krijg je een kraakzak en die heb je niet zomaar vervangen.’ Maar is er dan nooit gekeken naar een geluidloze variant?

Luister hier het hele fragment van Spraakmakers over de krakende zak chips

Spraakmakers ging naar een chipsfabriek en vroeg waarom chipszakken toch zo kraken. Henk Scheele - werkzaam bij de chipsfabriek - legt het kraakfijn uit.

Spraakmakers: waarom kraak een zak chips

Van bakje tot boterhamzakje

Er zijn verschillende alternatieven voor de traditionele chipszak onderzocht. Het boterhamzakje is één van deze mogelijke alternatieven. Hoewel dit technisch uitvoerbaar is, blijkt dat consumenten dit niet aantrekkelijk vinden. Henk Scheele legt uit: ‘Wanneer je een boterhamzakje gevuld met chips in het winkelschap plaatst, verliest het zijn vorm en zakt in elkaar.’

Hij voegt eraan toe: ‘Presentatie is belangrijk. Klanten hebben een voorkeur voor een robuuste, rechtopstaande zak boven een slappe boterhamzak.’ Een andere mogelijke oplossing is het gebruik van een bakje. Dit idee is in het verleden toegepast in bioscopen, maar bleek uiteindelijk te duur.

Het lijkt er dus op dat we voorlopig nog wel even vastzitten aan de gehorige chipszak. Ondanks de alternatieven zijn de kosten en aantrekkelijkheid knelpunten. Tot die tijd is het wachten op de oplossing die de zak chips kan kraken.

Vond je dit interessant? Schrijf je dan voor de Eerlijk Eten nieuwsbrief!

Al ruim 15.000 mensen gingen je voor

keuringsdienst van waarde - kip en ei