Apple, Facebook en Google zijn té machtig geworden en de burger is het slachtoffer: "Minder keuze, minder privacy en uiteindelijk betaalt de consument hogere prijzen. Ze bedreigen kleinere bedrijven en verrijken zichzelf terwijl ze de competitie afknijpen', aldus Democratische Congreslid David Cicillin.

Mark Zuckerberg, Tim Cook, Jeff Bezos, en Sundar Pichai

Techbedrijven zijn te machtig

De vier grootste techbedrijven worden verdacht van monopolistisch gedrag en machtsmisbruik. Het verhoor duurde meer dan vijf uur en is onderdeel van een grootschalig onderzoek onder leiding van het Democratische Congreslid David Cicilline. De commissie bestaat uit zowel democratische als republikeinse beleidsmakers. Ze zijn unaniem van mening dat BigTech té machtig is geworden.

Lees ook:

Vernietiging van innovatie en controleren democratie

Dat de 'Grote Vier' als te machtig gezien worden, is niet zo gek. Facebook heeft met Instagram en Whatsapp vrijwel het volledige sociale mediaverkeer in handen, Google beheert 90% van de 'zoekmachinemarkt'. Amazon is veruit de grootste speler op het gebied van online shoppen en Apple in de app-economie. Bovendien hinderen de bedrijven bewust hun concurrentie of gebruiken data van hun klanten om zelf producten te ontwikkelen. Daarmee zou 'big tech' innovatie vernietigen en de economie en democratie controleren. Reden genoeg om de vier topmannen te ondervragen over de tactieken en dominantie die deze ondernemingen zo succesvol hebben gemaakt.

'big tech' vernietigt innovatie en controleert de democratie

"Stelen van eerlijke ondernemers"

Vanwege het coronavirus verschenen Jeff Bezos van Amazon, Tim Cook van Apple, Mark Zuckerberg van Facebook en Sundar Pichai van Google via een videobelverbinding voor een 15-koppig antitrustpanel en werd het viertal vijfenhalf uur lang bestookt met vragen. De toon van het verhoor werd meteen gezet toen voorzitter Cicilline de eerste vraag afvuurde. Aan Pichai vroeg hij waarom Google content steelt van eerlijke ondernemers. Pichai antwoordde dat hij het niet eens was met die typering.

Concurrentievervalsing en voortrekkerij

Ook de andere topmannen kregen pittige vragen. Bezos moest zich onder andere verantwoorden voor een onthulling van The Wall Street Journal waaruit bleek dat zijn bedrijf data gebruikt van aanbieders van goedlopende producten om vervolgens zelf een concurrerend product op de markt te brengen. Bezos zei het artikel te kennen en "ernaar te kijken". Zuckerberg werd gevraagd naar een aantal e-mails waarin de aankoop van Instagram werd genoemd als een manier om een eventuele concurrent uit te schakelen. Zuckerberg reageerde door te zeggen het succes van Instagram geen garantie was, en dat het succes het resultaat was van Facebooks investeringen. Apple werd onder andere beschuldigd van het voortrekken van bepaalde app-ontwikkelaars. Cook pareerde de vraag door te stellen dat Apple open en transparante regels hanteert die voor iedereen gelden.

Lees ook:

Grote gevolgen?

De verwachting is dat commissievoorzitter Cicilline in Augustus een rapport indient waarin hij pleit voor het updaten van de wetten rond het mededingingsrecht, waarmee de overheid meer macht heeft om de techindustrie te onderzoeken en te bestraffen. Daarnaast zal het andere lopende onderzoeken naar de techbedrijven verder aansporen. Op dit moment wordt 'big tech' onder andere door het Amerikaans Ministerie van Justitie en de Federale Handelscommissie onderzocht. Ook lopen onder andere in de EU verschillende onderzoeken naar de techindustrie.

De grootste winst is misschien wel het feit dat zowel de democraten als de republikeinen überhaupt een standpunt innemen tegen de techreuzen die een paar jaar geleden nog werden gezien als nationale trots.