Lisa van Ginneken is nu ruim twee maanden onderweg als Kamerlid. Na de verkiezingen was de 48-jarige Brabantse booming in de media. Wist jij dat Van Ginneken vijftien jaar ervaring heeft binnen de ICT en deze kennis (die in Den Haag nogal beperkt is) meeneemt naar de Tweede Kamer – of ken je Van Ginneken alleen van berichtgeving over haar trans-zijn?
Geschreven door redacteur Beau Geraeds.
Zelf – als trans persoon – heb ik de berichtgeving rondom Van Ginnekens komst in de Kamer met een dubbel gevoel beleefd. Het is super goed dat ze Kamerlid is, begrijp me niet verkeerd. Maar waarom moet de focus zó liggen op het feit dat ze de eerste trans persoon in de Tweede Kamer is? Ja, het is een mijlpaal. Maar Van Ginneken is toch veel meer dan alleen (trans) vrouw?
Het zou niet belangrijk moeten zijn
Wanneer ik het kersverse Kamerlid aan de telefoon heb, leg ik mijn gevoel voor. "Ik heb hetzelfde dubbele gevoel gehad als jij", antwoordt ze. "Het zou niet belangrijk moeten zijn. Het feit dat er nog nooit een trans persoon actief is geweest op dit politieke podium, zegt veel over de positie van trans mensen in onze samenleving. Dat laat zien hoe belangrijk het is dat dit gebeurt."
Tuurlijk gaat het óók over de representatie van trans personen in Den Haag, maar daarnaast heeft Van Ginneken ook andere grote ambities. "Ten eerste houd ik me bezig met digitale zaken en inlichtingendiensten. Daarnaast houd ik me bezig met de algemene situatie van transgender mensen in ons land."
#22 op de lijst
Terug naar de verkiezingsuitslag: de eerste exitpolls. "De dagen voor de verkiezingen gingen de peilingen omhoog voor D66. Ik zat met een vriendin thuis op de bank naar de televisie te kijken op het moment van de eerste exitpoll. 27 zetels! Toen dacht ik: de exitpoll kan er toch geen zes zetels naast zitten?! Ik was verbijsterd en sprong op. Toen viel het kwartje: wat mooi dat ik deze rol mag gaan vervullen. Ik vroeg me ook direct af wat er op me af zou komen."
De eerste dag na de verkiezingen wil niemand horen over je visie op de digitale samenleving
Er komt een stortvloed aan reacties over het nieuwe Kamerlid heen. "De dag na de verkiezingen waren er veel media die mij hebben uitgenodigd. Ik ging daar niet op in, want ik was bang dat het enkel zou gaan over het feit dat ik het eerste transgender Kamerlid in Nederland ben. Daar wil ik graag over praten, want het is heel belangrijk – maar ik wil óók vertellen over mijn visie op de digitale samenleving en hoe we deze transparanter en eerlijker kunnen maken. De eerste dag na de verkiezingen wil niemand horen over je visie op de digitale samenleving."
Het was een bewuste keuze om niet de volledige transgenderemancipatie aan haar portefeuille toe te voegen, vertelt Van Ginneken. "Dan blijf je hangen in het beeld waarbij mensen denken dat ik een trans persoon ben die alleen voor haar eigen doelgroep opkomt. Terwijl ik me inzet voor een samenleving die voor íédereen eerlijker en inclusiever is."
Niche media
Van Ginneken is zich ervan bewust dat ze alle aandacht rondom haar trans-zijn in de media misschien deels zelf heeft veroorzaakt, omdat ze in haar campagne naar voren bracht dat ze het eerste transgender Kamerlid zou zijn. "Tijdens de campagne wil je natuurlijk dat mensen die dat écht belangrijk vinden, weten dat ik transgender ben. Het zou stom zijn om het er dan niet over te hebben." Toch merkt Van Ginneken dat er verschillen zijn tussen algemene media en niche media: "Media binnen de ICT-branche hebben het nauwelijks over het feit dat ik transgender ben. Die hebben het wel over het feit dat ik vijftien jaar ICT-ervaring meebreng naar de Kamer, kennis die daar juist zo schaars is."
Omdat jij nu in de kamer zit, heb ik weer vertrouwen in een toekomst voor mijn kind
Mail van een moeder
Direct na haar entree in de Tweede Kamer stromen de reacties binnen. ''Ik ben vooral geraakt door de hoeveelheid mensen die hier een warm gevoel van krijgen. Niet alleen transgender mensen, ook cisgender mensen. Ik kreeg bijvoorbeeld een mooie reactie van de moeder van een trans jongen. Zij mailde uitgebreid over de worstelingen rond de transitie van haar zoon. Die verhalen zijn redelijk bekend onder ons als trans personen, inhoudelijk was ik niet geschokt. Maar het blijft indringend als iemand zo’n verhaal deelt. Ze eindigde haar mail met de opmerking: 'Omdat jij nu in de kamer zit, heb ik weer vertrouwen in een toekomst voor mijn kind.' Ik krijg weer kippenvel als ik dat vertel."
Meer diversiteit
Waar Van Ginneken op hoopt? Dat meer diversiteit in de Kamer zorgt voor een ander soort debat in Den Haag. "Hopelijk krijgen daardoor alle mensen in onze samenleving de ruimte om te zijn wie ze zijn en om te leven op de manier waarop zij willen, zolang ze een ander daar niet mee schaden."
"Ik denk dat mensen die deze diversiteit belichamen, zoals Sylvana Simons, Kauthar Bouchallikht en ik, heel blij zijn dat veel mensen gewoon denken: oké, over tot de orde van de dag, we hebben een klus te klaren hier. Dat is een goed teken. Het is niet dat andere Kamerleden hier rondlopen en zeggen: jeetje, wat zijn we divers geworden. We zijn er en we zijn aan het werk. En zo hoort het."