De 37-jarige Joe Kennedy gaf de 'tegenspeech' na Trump's State of The Union. Is dit de nieuwe politieke ster waar Amerika op wachtte? Nou, dat zou best eens kunnen.
Je zou de State of The Union kunnen zien als een soort troonrede voor beide kamers van het Amerikaanse Congres. Trump hield hem gisteravond en zoals gebruikelijk kwam de Democratische Partij daarna met een ‘tegenspeech’, waarin ze haar visie geeft als oppositie.
Dit keer koos de partij ervoor om Joe Kennedy de speech te laten houden. Misschien zag je al iets herkenbaars aan zijn gezicht (of anders zie je het wel aan zijn naam). Deze Kennedy is namelijk inderdaad een kleinzoon van Robert Kennedy - een voormalige minister van Justitie én de broer van John F. Kennedy. De jonge Kennedy vertegenwoordigt sinds 2013 Massachusetts in het Congres en is Democraat in hart en nieren.
Hij valt wel op
En deze Kennedy kan zomaar hét veelbelovende talent zijn dat de Democraten nodig hebben om de volgende verkiezingen te winnen. De Volkskrant schrijft over hem: “De roodharige afgevaardigde viel afgelopen jaar op met een keiharde aanval op de pogingen van president Trump en de Republikeinen om Obamacare om zeep te helpen.” De speech die hij toen gaf werd in korte tijd meer dan tien miljoen keer bekeken en bijna 25.000 keer gedeeld.
En dat opvallende optreden staat niet op zichzelf. “Ook een andere toespraak, waarin hij kritiek uitte op de reactie van Trump op het geweld bij een mars van extreem-rechtse betogers in Charlottesville, werd door miljoenen mensen bekeken op YouTube.”
Het lijkt wel dat waar hij ook spreekt, hij mensen raakt. En dat blijkt ook uit de woorden van Crystal Kay Perkins, uitvoerend directeur van de Democratische Partij in Texas. In Politico vertelt ze over zijn optreden tijdens het jaarlijkse Johnson-Jordan diner waar 350 Texaanse Democraten aanwezig waren. “Ik ben nooit eerder in een ruimte vol Democraten geweest waarbij de spreker alle aandacht kreeg. Niemand verliet de kamer. Niemand bewoog. Niemand praatte. Het was doodstil.”
Daar sta je dan, in de etalage
Nu hij het traditionele antwoord op de Amerikaanse ‘troonrede’ heeft gegeven, staat hij al helemaal in de politieke schijnwerpers. Het is namelijk hét moment voor de partij die niet regeert om aanstormend talent in de etalage te zetten.
Soms gaat dat goed, en zie je zo’n persoon later op een belangrijke positie terug. Maar soms gaat het fout en kan het zich tegen je keren. Zo leverde de ‘tegenspeech’ van Marco Rubio in 2013 materiaal op voor Trump’s verkiezingscampagne.
Ondanks de populariteit van Joe Kennedy ligt de lat hoog. De Kennedy’s die voor hem kwamen, waren begenadigd sprekers. Oud-oom president Kennedy, maar ook zijn opa Robert Kennedy en zelfs senator Ted Kennedy wisten allemaal hoe je mensen moest inspireren. Kan deze politieke nazaat dat ook op zo’n cruciaal moment?
Daarbij wordt van de ‘tegensprekers’ altijd verwacht dat ze naast het uitspreken van de eigen idealen ook moeten laten zien dat ze bereid zijn om samen te werken met het Witte Huis. President Trump is echter zo impopulair dat het voor het imago van de familie Kennedy heel slecht zou zijn als Joe te mild overkomt.
De allerslechtste keuze
Michael Steel van The Washington Post had er bij voorbaat al geen vertrouwen in. Hij voorspelt zelfs dat de keuze voor Joe Kennedy de Democraten schade zou opleveren. “Ze hebben voor een bevoorrechte witte man gekozen uit de meest liberale staat van Amerika. En ondanks dat hij een aardige man is, en toegewijd congreslid, staat hij heel ver af van wat de Democraten nu nodig hebben. En dat is de steun van jonge, multi-etnische kiezers uit de middenklasse in de swing districts (red. de staten met veel zwevende kiezers die een beslissende rol spelen bij de verkiezingen).”
Of Steel gelijk zal krijgen, kunnen we pas op de lange termijn zien. Maar volgens Matthew Yglesias van Vox kan de jonge Kennedy voorlopig in ieder geval rustig ademhalen. Hij analyseerde de speech en concludeert: hij heeft het goed gedaan.
Net als Obama
“Kennedy’s speech maakte duidelijk: wij Amerikanen zitten allemaal in hetzelfde schuitje. En daarom zouden we allemaal de polariserende aanpak van Donald Trump moeten verwerpen.” En met deze boodschap plaatst hij zich heel sterk aan de kant van de Obama’s. Want weet je nog dat Obama zei: “Er bestaat geen ‘Amerika van de zwarten’, ‘Amerika van de witten’, ‘Amerika van de latino’s’, en ‘Amerika van de aziaten’. Wat wel bestaat zijn ‘De Verenigde Staten van Amerika’.
De Donalds
“Ik weet niet of Kennedy zich verkiesbaar zal stellen als presidentskandidaat, laat staan of dat hij een goede kandidaat zou zijn of een goede president. Maar hij heeft wel een goede speech gegeven. En dat deed hij door - net als Obama en Lincoln die hem voorgingen - het beeld van een verdeeld Amerika niet te accepteren. Het beeld dat de ‘Donald Trump’s’ in de wereld wordt gecreëerd.”
Wij zien dit als veelbelovende woorden en zijn heel benieuwd wat we allemaal nog meer van deze Kennedy gaan horen. Wat denk jij? Bekijk de hele speech bovenaan dit artikel en vertel ons wat jij ervan vindt. We horen graag van je!