Waarom heet een bitterbal een bitterbal? En wat bepaalt of je wel of niet tegen pittig eten kan? Deze Willem Wever feitjes over eten wist je vast nog niet.

Waarom heet een bitterbal een bitterbal?

Dat ronde, krokante kroketje is toch helemaal niet bitter? Dat klopt. De naam heeft niets te maken met de smaak van de snack zelf, maar met de drankjes waarbij het gegeten wordt. De bitterbal werd meer dan 100 jaar geleden al geserveerd tijdens het drinken van een bittertje, bijvoorbeeld een glas jenever of kruidenwijn. Hier lees je meer.
 

Wat bepaalt of ik tegen pittig eten kan?

Staat jouw mond in brand na een klein beetje wasabi, terwijl jouw tafelgenoot geen kik geeft na het eten van een hele hete peper? Daar kun je iets aan doen.

Het komt namelijk door het stofje capsaïcine. Als je zenuwen merken dat er capsaïcine in je mond zit, worden er pijnprikkels naar de hersenen gestuurd. Dit zorgt voor een heet gevoel in je mond. Maar het stofje dat zorgt voor die pijnprikkels raakt uitgeput naarmate je vaker pittig eet. Trainen dus!

Waarom gaat je plas raar ruiken na het eten van asperges?

In asperges zitten stofjes die zwavelverbindingen veroorzaken. Dit komt vooral door methaanthiol en dimethylsulfide. Zwavelverbindingen zorgen voor de vreemde geur. Gek genoeg is dat niet bij iedereen het geval. Onderzoekers denken dat dit erfelijk bepaald is. Hier lees je meer!

Waarom eet men in Azië met stokjes?

Vroeger aten we met onze handen. Toen er ook op vuur gekookt werd, braken Aziaten takjes af uit bomen. Daarmee konden ze het eten pakken zonder hun handen te branden. Later werden er speciale eetstokjes ontwikkeld. Bijkomend voordeel is volgens Aziaten dat eten nog lekkerder smaakt als je het met stokjes eet. Hier lees je waarom.
 

Waarom zit er een gat in een donut?

Zoete, gefrituurde broodjes met een gat erin: donuts. Het gat in het midden zorgt ervoor dat het broodje sneller gaart. Hoe korter de baktijd, hoe malser en minder vet de donut. Ook zorgt het gat ervoor dat de donut mooi rond blijft en overal even dik is.

Wil jij meer van dit soort feitjes leren?
  1. Ja, ik ben benieuwd! 78% (7 votes)
  2. Nee, geen behoefte aan 22% (2 votes)

Leer meer over recepten, boodschappen doen en eten verbouwen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten

zomergroentekalender juli