Sander Schimmelpenninck en componist Ludovico Einaudi te gast in nieuw seizoen College Tour

Stikstofminister Christianne van der Wal, ondernemer en mediapersoonlijkheid Sander Schimmelpenninck, de internationaal componist Ludovico Einaudi, buitenlandcorrespondent van CNN Clarissa Ward, het bekende advocaten-echtpaar Knoops en sprintlegende Usain Bolt zijn te gast in het nieuwe seizoen van College Tour.

Christianne van der Wal, kop van jut in verhardende stikstofdiscussie

Ze is verantwoordelijk voor hét politieke hoofdpijndossier van dit moment: stikstof. Christianne van der Wal doet in het kabinet Rutte IV dienst als minister voor Natuur en Stikstof – een speciaal gecreëerde post om het door de coalitiepartijen afgesproken doel van 50% stikstofreductie in 2030 te realiseren. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Grote boerenbedrijven zijn de voornaamste boosdoeners als het gaat om stikstofuitstoot. Toen Van der Wal bekendmaakte waar in Nederland de stikstofuitstoot flink omlaag moet, reden boze boeren nog dezelfde avond met trekkers naar haar privéwoning. Massale boerenprotesten volgden: van omgekeerde vlaggen tot geblokkeerde snelwegen. Het leidde ertoe dat CDA-leider en coalitiepartner Wopke Hoekstra het behalen van stikstofreductie in 2030 "niet heilig" noemde. Een zwaar parket voor Van der Wal, die eerder onder anderen vijf jaar lang voorzitter van de VVD was.

Clarissa Ward, van sjieke kostschool naar levensgevaarlijk oorlogsgebied

Ze is dé buitenlandcorrespondent van CNN: Clarissa Ward. Ze groeide op in Londen en New York, ging naar een prestigieuze kostschool en studeerde cum laude af aan de Yale University. Na 9/11 besluit ze dat ze verhalen wil vertellen vanaf het front. Wat volgt is een indrukwekkende carrière voor grote Amerikaanse zenders FOX, ABC en CNN. Ze verslaat de oorlog in Irak, volgt de Syrische opstand en onthult wie er achter de vergiftiging zit van de Russische oppositieleider Navalny. Aan het begin van dit jaar staat ze in tot puin gebombardeerde Oekraïense woonwijken, waar ze verslag doet van de Russische opmars in Oekraïne. En ze is één van de weinige Westerse journalisten – laat staan als vrouw – die toegang krijgt tot de Taliban na de val van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Haar werk levert haar vele prijzen op, waaronder zeven Emmy Awards. 

Advocaten-echtpaar Knoops, powerkoppel in spraakmakende processen

Ze zijn het bekendste advocaten-echtpaar dat Nederland ooit gekend heeft: Geert-Jan en Carry Knoops. Met ruim 30 jaar aan ervaring in de rechtszaal behoren zij tot de top van de advocatuur. Het lag niet voor de hand dat het echtpaar rechten ging studeren, maar na wat omzwervingen ontmoeten zij elkaar op het kantoor van hun leermeester Max Mosckowicz sr. De rest is geschiedenis. Het echtpaar-Knoops verzorgde de verdediging in spraakmakende processen, zoals die tegen Julio Poch en Geert Wilders. Ook stonden ze de verdachten bij in zowel de Puttense als de Deventer moordzaak. Onlangs heeft Geert-Jan Knoops aangekondigd de Hoge Raad opnieuw om herziening van de Deventer moordzaak te vragen. Momenteel staat het echtpaar ook Marco Borsato bij, die onder vuur ligt door aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Ludovico Einaudi, wereldwijd gelauwerd componist

De muziek van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi scoort miljoenen streams op Spotify en zijn werk is te horen in Oscarwinnende films als Intouchables en Nomadland. Einaudi is de koning van de rustige en therapeutische muziek. De natuur speelt een belangrijke rol in het werk van de Italiaan. In zijn muziek hoort de luisteraar kabbelend water en rustiek windgeruis, of juist vallend ijs in ruige fjorden. Einaudi, die zelf in de Piëmont woont naast een wijngaard, maakt eerst lange wandelingen door de lommerrijke Italiaanse natuur, voor hij neerstrijkt achter zijn piano. Naast een grote passie voor fotografie, is Einaudi ook een fanatieke tafeltennisser.