Sporters opgelet: dit moet jij weten over eiwitten!

Eiwitten zijn onwijs belangrijk. Ze hebben een positief effect op spierherstel en het vergroten van spiermassa. Vandaar dat krachtsporters vaak een eiwitrijk dieet volgen. Dit moet jij weten over eiwitten!

Het typisch IJslands melkproduct Skyr wordt vaak aan het eiwitdieet toegevoegd. Het zuivelproduct kent namelijk weinig calorieën en veel eiwitten. Toch is het erg onduidelijk wat dit product precies is. De ene verkoper noemt het yoghurt. De andere verkoper noemt het kwark. Wel geven ze allemaal aan dat het volgens een 1000 jaar oud recept wordt gemaakt. Keuringsdienst van waarde gaat opzoek naar het recept.  

Benieuwd naar de aflevering? Deze is donderdag 21 oktober om 20.25 uur te bekijken bij KRO-NCRV op NPO3.  

Eiwitshakes: nodig of overbodig?

Omdat eiwitten van groot belang zijn voor krachtsporters, nemen veel van deze sporters voor- of na het sporten een eiwitshake. Ook hier doet Keuringdienst van waarde onderzoek naar. Zijn deze eiwitshakes nodig? Of juist totaal overbodig? Het antwoord kan jou een hoop geld besparen... Je bekijkt het hier. 

Gevarieerd dieet  

Pas wel op! Te veel eiwitten binnenkrijgen kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Bij te veel eiwitten krijg je last van je nieren, darmen en kan je veel in gewicht aankomen. Om dit te voorkomen is het van belang dat je gevarieerd eet. Nog een voordeel bij voldoende gevarieerd eten is dat je geen extra eiwitten hoeft te nemen. 

C02 footprint verlagen?

Meer eiwitten eten én het verlagen van de CO2 footprint lijken niet met elkaar te rijmen. Veel eiwitten zijn namelijk afkomstig van dierlijke producten. Deze dierlijke producten hebben een hogere CO2 footprint dan plantaardige ingrediënten. Een potentiële oplossing is dichterbij dan je denkt. In West-Brabant staat namelijk een fabriek die eiwitten uit de bladeren van suikerbieten weet te halen. Benieuwd naar dit proces? Lees dan dit verhaal van Pointer!