Thee met een belofte: helende drank of gevaarlijke kruidenmix?

Thee: een simpele drank die knap veel zou kunnen. Zo is er thee voor het lichaam, en thee voor de geest. Thee voor de dag en thee voor de nacht. Er is zelfs thee voor een hoger libido. Maar is deze thee met een belofte wel echt de toverdrank die het zegt te zijn, of kan deze helende thee zelfs mogelijk ongewenste bijwerkingen hebben?

Wat zit erin?

Je hebt thee voor de smaak, maar er is ook thee voor een doel. Het is vanzelfsprekend geen magische toverdrank, maar een mengsel van planten en kruiden met een doelgerichte (helende) werking. Althans, als je de fabrikanten moet geloven. Want welke bijzondere planten en kruiden zitten er eigenlijk in deze theemelanges?

De ingrediënten in sommige van deze doelgerichte theemelanges zijn wel degelijk gebaseerd op werkzame stoffen. Zo zit er in thee tegen slapeloosheid ingrediënten als kamille of valeriaan. Deze kruiden staan bekend om hun rustgevende effect. Je kunt het zo gek niet verzinnen of de fabrikant heeft een thee met bijpassend kruid voor elke kwaal of situatie. Maar hoe kan een thee die beweert kwalen te verhelpen zonder bijsluiter verkocht worden?

Geloof jij in thee die kwalen oplost?
  1. Ja 14% (183 votes)
  2. Nee 46% (611 votes)
  3. Hangt van de kwaal af 41% (543 votes)

Gevoelskwestie

De receptuur voor zo’n kruidenmengsel wordt bedacht door speciale fabrikanten die tienduizenden recepten in hun database hebben. Een theemerk hoeft alleen maar aan te geven dat zij bijvoorbeeld een thee tegen de stress willen. Vervolgens zal de fabrikant een recept met kamille en honing aanreiken. Buiten de kruiden zitten er dus geen complexe medicijnen in de thee. Het gaat volgens de fabrikant vooral om het gevoel dat de consument krijgt bij het drinken van de warme drank.

Voorzichtige claims

Het is ook de reden dat de beloftes die bij de thee worden gedaan uiterst zorgvuldig geformuleerd zijn. Want het maken van een gezondheidsclaim is verboden. Het zijn namelijk geen medicijnen, maar een mix aan kruiden met vage beloftes. Zo mogen er om dezelfde reden geen gezondheidsclaims op voedingssupplementen staan.

Er mag daarom op de thee niet gesuggereerd worden dat het bijvoorbeeld maagklachten verhelpt. De fabrikanten formuleren het daarom anders: ‘heeft een kalmerende werking op de maag’. Zo omzeilen de fabrikanten dat ze voor doktertje spelen.

Gevaar

Een dokter zal ook vertellen dat het maar goed is dat de thee geen wetenschappelijk bewezen medicijn is. Want als iets werkend is betekent dit vaak ook dat het bijwerkingen kan hebben. Je kunt namelijk gerust thee tegen slapeloosheid drinken en daarna de auto instappen. Iets wat bij reguliere medicatie tegen slapeloosheid ten zeerste afgeraden wordt en zelfs erg gevaarlijk is.

Toch is een teveel aan sommige thee met een belofte ook niet goed. Er kunnen ingrediënten inzitten die schadelijk voor je gezondheid zijn bij overconsumptie. Zo kunnen vier koppen groene thee al de werking van bepaalde medicatie beïnvloeden. Een teveel aan zoethout - een veel voorkomend ingrediënt in thee – kan je zouthuishouding dermate verstoren dat je er in het ergste geval zelfs aan kunt overlijden.

Drink met mate

De theeproducenten mogen dus niet het idee wekken dat de kruidenmengsels een geneesmiddel zijn. Toch doen ze er alles aan om de grens op te zoeken en in te spelen op de kwalen van de consument. Thee met een belofte zal hoogstwaarschijnlijk je kwalen niet verhelpen, maar net als bij alcohol geldt dus ook voor thee: geniet, maar drink met mate.

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Pandanrijst - KVW - Ersin Kiris