Het gepocheerde ei is niet voor niets een gewild ontbijtgerecht: de luxe spat ervan af. Maar toch komt er ook best wat techniek bij kijken. Want hoe maak je het zelf, met een zachte dooier en goed gestold eiwit? Chef Ramon Brugman laat het zien en serveert er zelfgemaakte mayonaise en salade bij.

Van gewas tot gerecht

Yvon Jaspers kookt met BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Ramon toont de veelzijdigheid van elk gewas, zodat ook jij van boer tot bord weet te koken. Het recept van deze week: gepocheerd ei met mayonaise en een slaatje! Benieuwd hoe jij dit kunt maken? Lees het recept en bekijk de video hier.

Yvon Jaspers en Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht #5
6 min 48 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Yvon Jaspers kookt met chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de nieuwe webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Deze aflevering: gepocheerd ei en mayonaise.

Ingrediënten 

Voor 4 personen

Mayonaise 

  • 2 eidooiers 

  • 2 eetlepels azijn 

  • 1 theelepel gladde mosterd 

  • 400 ml zonnebloemolie 

  • Citroensap van een halve citroen 

 

Gepocheerd ei 

  • 4 (biologische) eieren 

  • Een half kopje azijn 

 

Slaatje

  • Een krop sla 

  • Een halve ui 

  • 2 tomaten 

 

Dressing (optioneel)

  • 2 eetlepels azijn 

  • 1 theelepel mosterd 

  • 100 ml zonnebloemolie 

  • 2 eetlepels honing 

 

Standaard in huis 

  • Zout en peper 

 

Benodigdheden 

  • Kom 

  • Garde  

Bereidingswijze 

  1. Doe 2 eetlepels azijn, de eierdooiers, de mosterd en een snufje zout in een kom om de mayonaise te maken. Meng dit goed door elkaar met een garde terwijl je langzaam de zonnebloemolie toevoegt. Klop tot een dik mengsel. Voeg het citroensap toe en meng door de mayonaise heen.  

  2. Breng een pan met water aan de kook en voeg een half kopje azijn toe. Zet het vuur laag als het water kookt.  

  3. Roer met een spatel in het water, zodat er een draaikolk ontstaat. Tik het eitje voorzichtig open in het midden van de draaikolk, zodat het eiwit om de dooier heen draait. Let op: zorg dat het water niet meer kookt als het ei in het water zit. Laat het ei ongeveer 3 à 4 minuten pocheren. Herhaal deze stap voor de andere eieren.  

  4. Haal het ei uit de pan en spoel af met water. Breng het ei op smaak met wat zout en peper.  

  5. Was de sla en pluk de bladeren van de krop. Snij de ui en de tomaten in stukjes.  

  6. Doe een paar blaadjes van de sla in een kommetje, samen met de gesneden ui en tomaten. Leg hier een gepocheerd eitje. Doe er een eetlepel verse mayonaise overheen.

  7. Optioneel: maak de dressing door de azijn, mosterd, 2 eetlepels honing en de zonnebloemolie bij elkaar in het potje te doen. Voeg ook wat zout en peper toe. Doe de deksel op het potje en schud goed door elkaar. Giet wat dressing over de salade heen. 

  8. Eet smakelijk! 

Kijk ook Op 't land met Yvon Jaspers

In aflevering 3 van Op ’t land, de online serie van Onze boerderij: en nu zelf, neemt Yvon Jaspers ons mee naar haar kippen.

yvon jaspers onze boerderij op 't land 3

Ramons tips 

  • Duw op de plek waar de eierdooier zit. Als het terugveert en het ei is van binnen vloeibaar dan is die goed.  

  • Bepaal zelf hoe mild of zuur je de mayonaise maakt aan de hand van de hoeveelheid citroensap. Hoe meer citroensap, hoe zuurder de mayonaise.  

  • Doe een eetlepel suiker door de mayonaise om frietsaus te maken.  

Wil je meer handige keukentips ontvangen?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

gewas yvon jaspers ramon brugman onze boerderij: en nu zelf