Er bestaan niet heel veel gesteenten die we lekker vinden om te eten, maar zout is er één waar we geen genoeg van krijgen. Er is tafelzout, kristalzout, steenzout, zeezout en roze Himalayazout. Maar wat is nou het verschil tussen al die soorten zout? De Keuringsdienst zoekt het uit!

Wat is zout?

Natriumchloride, beter bekend als zout, kun je op twee manieren winnen. Door zeewater te laten verdampen of door het ergens diep uit de grond te halen waar ooit lang geleden een zee is verdampt. Al het zout is dus uiteindelijk zeezout. Van een paar jaar oud tot een paar miljoenen jaar oud. Zout is voor het grootste gedeelte natriumchloride, maar voor een klein deel kunnen er ook andere mineralen in zitten. En daarin zit het verschil in al die kleuren zout.

'Ik heb een potje himalayazout in mijn keukenkastje staan'
  1. Ja! 63% (1786 votes)
  2. Nee! 37% (1035 votes)

Kleur

In Himalayazout zit ijzeroxide en kleurt daarom roze. Mariette Wolthers, mineraloog, vertelt dat vroeger vanuit het omliggende land de zee is binnen gestroomd. 'Toen de zee indampte is dat met het zout opgeslagen.' Veel mensen kennen ijzeroxide waarschijnlijk beter als roest. 'Klopt, er zit een beetje roest in het zout. Je zou het dus verroest zout kunnen noemen.'

'Je zou het verroest zout kunnen noemen'

Mariette Wolthers

Zo is Keltisch zeezout niks meer dan zout met een beetje modder. 'Die grijze kleur komt van de klei. Er zitten hele kleine kleikorreltjes in,' aldus Wolthers. Hawaïaans zout is zwart omdat, je raadt het misschien wel, er in de fabriek een beetje houtskool aan is toegevoegd. En zo zijn er nog meerdere mineralen en elementen die je zout een stuk gezonder zouden maken. Maar of dat ook echt zo is…

Ook interessant voor jou:

Gezonder?

Mariette Wolthers: 'Als je de maximale hoeveelheid zout die je op een dag mag eten zou eten en dat zou alleen Himalayazout zijn, dan krijg je ongeveer net zoveel ijzer binnen als een halve volkoren boterham. Als je je hoeveelheid mineralen binnen wilt krijgen via deze soorten zout, zou je binnen de kortste keren het loodje leggen door een overdosis zout. Het voegt weinig toe, het ziet er alleen mooier uit.'

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Keuringsdienst van Waarde