Krachtdieren of ook wel geestdieren, totemdieren of medicijndieren genoemd, zijn dieren die in de spirituele wereld worden gezien als persoonlijke gids of raadgever. Ze beschermen je en geven je inzichten over wie jij bent. Wil je weten wat jouw krachtdier is? Lees dan verder!

Verbonden met de natuur

Het klinkt misschien vergezocht om je te laten leiden door de symboliek van het dierenrijk, maar de oude inheemse volkeren deden niet anders. Ze voelden zich sterk verbonden met de natuur en de dieren om hen heen. Zoals we in het geloof bijvoorbeeld kracht putten uit patroonheiligen of beschermengelen, vonden de oude inheemse culturen steun in het dierenrijk.

De gedachte dat dieren een spirituele betekenis hebben is dus al eeuwenoud en komt voor in verschillende tradities. De geschiedenis gaat onder andere terug tot de oude inheemse natuurvolkeren van de native Americans. In natuurreligies zoals het sjamanisme vertegenwoordigde het geestdier de verbinding tussen de natuurlijke wereld en de mens. Deze dieren stonden mensen bij tijdens hun spirituele reis in het leven.

In contact met je spirit animal

Ieder dier had andere eigenschappen waarin de natuurvolken specifieke boodschappen ontdekten. Je kwam in contact met je spirit animal via meditatie of een trance en mensen waren ervan overtuigd dat je er ziekten mee kon genezen. Er konden in je leven verschillende krachtdieren op je pad komen; een spirit animal voor het hele leven of een krachtdier voor een specifieke fase in je leven.

Hulp bij levensvragen

Op dieren geïnspireerde rituelen zijn tot op de dag van vandaag terug te vinden in de maatschappij. Tegenwoordig spelen krachtdieren een belangrijke rol op het gebied van zelfontdekking, heling en persoonlijke groei. De karaktereigenschappen van deze dieren kunnen je helpen om bewuster in het leven te staan of om antwoorden te vinden op belangrijke levensvragen.

Zo vind je je krachtdier

Het proces om je eigen krachtdier te ontdekken is heel persoonlijk en kan op verschillende manieren verlopen. Sommige mensen ervaren levendige dromen of visioenen over hun krachtdier, maar je kan ook letterlijk een dier op je pad tegenkomen dat je aan het denken zet. Tegenwoordig kun je ook steeds vaker via geleide meditaties met visualisaties je spirit animal vinden. Maar het kan ook zijn dat je je al je hele leven aangetrokken voelt tot één specifiek dier en het gevoel hebt dat dat dier past bij wie jij bent of wil zijn.

Let op je dromen

Als je op zoek bent naar jouw krachtdier, let dan goed op je dromen. Je kunt ook in je geheugen duiken: zijn er dieren geweest die een belangrijke rol hebben gespeeld in je verleden? Je kunt ook op zoek gaan naar je krachtdier in een geleide meditatie waarin je je afvraagt wat je van bepaalde dieren zou kunnen leren. Als je dat lastig vindt, zijn er op internet verschillende sites waar je een test kunt doen om je krachtdier te vinden. Deze site bijvoorbeeld of hier.

Zeven krachtdieren en hun betekenis

1. Wolf

Bescherming, loyaliteit, aardse wijsheid, intelligentie. De wolf volgt vooral zijn oerinstincten. De wolf leert je kijken naar jouw rol in het grote geheel en in hoeverre die (nog) passend is.

2. Vlinder

Persoonlijke transformatie, gratie, kwetsbaarheid. De vlinder is flexibel en benadert alle veranderingen met gemak en gratie. De vlinder herinnert je eraan dat alles verandert en dat je vertrouwen kunt hebben in de natuurlijke cycli van het leven.

3. Beer

Macht, fysieke kracht, genezing, leiderschap, zelfkennis. De beer is emotioneel, kan goed alleen zijn. Drukte gaat hij liever uit de weg en hij voelt een sterke verbinding met de aarde.

4. Paard

Reizen, vrijheid, stabiliteit, zachtmoedigheid, productiviteit. Het paard is de gids van passie en gedrevenheid. Hij inspireert je om je vrijheid tegemoet te treden en om op avontuur te gaan en het leven zo uitgebreid mogelijk te verkennen.

5. Muis

De muis vertegenwoordigt het belang van details en nauwkeurigheid. De muis herinnert je eraan om de kleine dingen en details in het leven niet over het hoofd te zien.

6. Hert

Vriendelijkheid, gevoeligheid, intuïtie, onschuld. Het hert is een gevoelige, zeer intuïtieve spirituele gids. Het hert vindt een balans tussen zelfvertrouwen en succes en zachtheid en gevoeligheid. Het kan je inspireren minder streng te zijn voor jezelf en anderen.

7. Spin

IJver, doorzettingsvermogen, creativiteit, talent. De spin laat je zien dat je vrij bent om iets nieuws te creëren. De spin kun je zien als een kunstenaar: je kunt je eigen leven ‘weven’ als ware het een web.

Meer lezen over de betekenis van verschillende krachtdieren? Een alfabetisch overzicht vind je op deze website.

Behoefte aan meer verdieping?

Schrijf je in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief!

Zin in morgen - buiten slapen