Journalist Margreet Spijker presenteerde jarenlang het nieuws, tot ze besloot in de wereld van de bovennatuurlijke verhalen te duiken. Haar podcastserie Niet Verzonnen is een reeks interviews over paranormale ervaringen. Ook over haar eigen ervaring met haar overleden vader.

Een taboe

Margreet Spijker was jarenlang nieuwslezer bij RTL Nieuws. Spiritualiteit? Dat paste daar niet bij. ‘Ik vond het een taboe’, vertelt ze in haar podcast, ‘een privé onderwerp waarmee je je maar beter niet in het openbaar mee kan bezighouden. Ik wil alleen in het toeval geloven en dat ik alles kan laten verklaren. Meten en weten dus.’

Toch was ze wel altijd geïnteresseerd in verhalen over spiritualiteit, bijna-doodervaringen en reïncarnatie. Ook haar dromen vond ze altijd fascinerend. Die lieten haar niet los, net als de betekenis van bepaalde getallen in haar leven. Maar tegelijk wilde ze ook niet belanden in de hoek van de zweverigheid.

Niet zweverig

Op een dag ontdekte ze dat een van de vaste gasten in haar radioprogramma naast zijn werk als bedrijfseconoom ook energetisch heelmeester was. Alex Klein, de deskundige die altijd zo aards het economische nieuws duidde, bleek ook over een heel andere gave te beschikken: hij zag overleden mensen en voelde energieën die niemand anders voelt. Het bracht Spijker op het idee om zijn verhaal, en dat van anderen, te vertellen op een niet zweverige manier om zo het taboe te doorbreken.

Duiding door deskundigen

In iedere uitzending interviewt Margreet ook een wetenschapper of deskundige, zoals een cultuursocioloog die is gespecialiseerd in spiritualiteit en complotdenken, een natuurkundige en een psychiater. Zij duiden de bovennatuurlijke verhalen vanuit hun deskundigheid. Het maakt Niet verzonnen ook interessant voor mensen die niet zoveel hebben met spiritualiteit of er ‘stiekem’ in geïnteresseerd zijn, zoals Spijker zegt.

Overleden vader

In de podcast stapt Margreet zelf ook over haar gêne heen door haar geheime verhaal over haar eigen leven te delen. Ze vraagt zich af of ze een teken heeft gekregen van haar overleden vader. Ook Margreets broer, die nergens in gelooft, blijkt een buitengewone ervaring te hebben gehad die te maken heeft met hun overleden vader. Ze laat hun ervaringen duiden door cultuursocioloog Stef Aupers, waardoor je er op een heel andere manier naar gaat kijken.

Omarmen wat we niet weten

In een andere aflevering interviewt Spijker natuurkundige Egge van der Poel, die promoveerde op deeltjesfysica. Van der Poel noemt de verhalen in de podcast een vorm van complex denken, iets wat hij in de fundamentele natuurkunde ook doet. Hierover zegt hij: “We moeten juist omarmen wat we niet weten en beseffen dat we maar een fractie weten van wat er is. In de wetenschap komen ook wendingen voor die niemand ooit heeft kunnen voorspellen. Zo zouden we ook naar deze onderwerpen moeten kijken: als een verrijking van alle observaties die we doen. Dat is ook waarom we hier op aarde zijn: om kennis en ervaringen met elkaar te delen en die kennis en ervaringen weer door te geven.’

Nieuwsgierig? Beluister de podcast van Margreet Spijker via www.nietverzonnen.nl