Bij Spoorloos en De rijdende rechter zien we Jetske van den Elsen als fantastische presentatrice, maar op het gebied van eten is ze net zo gepassioneerd. Wij spreken Jetske over haar favoriete voordelige gerechten, tips voor groepen en haar manieren om verspillingsvrij te koken. ‘Als je investeert in goede kruiden, kun je voor weinig geld lekker koken.’
Hey Jetske, wat is jouw ultieme guilty pleasure als het op eten aankomt?
‘Een bamischijf, haha. Het liefst zo ordinair mogelijk, uit de snackmuur. Heerlijk! Dan denk ik aan de bami Hans van mijn vader in een krokant jasje. Het is nostalgisch.’
Wat eten jouw kinderen het liefst?
‘Mijn zoons van 13 en 15 jaar eten best wel gek, maar ik kan leven met hetgeen wat zij lekker vinden. Ze houden totaal niet van aubergine, maar ze vinden roti kip echt superlekker. Net zoals ramen met buikspek en goede bouillon. Ze lusten ook alles curry-gerelateerd.
Ik heb heel pittig gegeten toen ik zwanger was van m’n oudste. Op een avond had mijn man Henk een heerlijke pittige curry gemaakt, ik was net twee dagen met zwangerschapsverlof. En die nacht braken ineens mijn vliezen, mijn zoon Kees kwam drie weken te vroeg. Wij hebben hem heel lang Kees Curry genoemd. We stelden ons voor dat hij door die pittige curry dacht: Ja doei, nu kom ik eruit! Toeval of niet: hij houdt wel al van heel jongs af aan van pittige curry’s.’
'M'n oudste kind werd drie weken te vroeg geboren door een pittige curry die ik had gegeten'
Welke budgetvriendelijke gerechten maak je graag?
‘Dahl (linzencurry, red.) vind ik echt een goede budgettip. Daar houden mijn kinderen ook echt van. Ik heb altijd droge linzen, uien, knoflook en rijst in huis. Voor een paar euro maak je echt al een ontzettend goede linzencurry. Het enige waar je in moet investeren, zijn goede kruiden. En dan kun je voor weinig geld lekker koken.’
Heb je tips voor het koken voor grote groepen?
‘Ik zou niet iets maken wat ingewikkeld is. Je wilt zelf ook onderdeel zijn van de groep, en niet de hele tijd in de keuken staan. Het liefst maak ik een gerecht wat ik overdag kan voorbereiden, zoals een melanzane of een ragú. Doe ook vooral iets wat je vaker hebt gemaakt. Houd het stressvrij!’
'Kijk naar je koelkast alsof het een mystery box is'
Wat is je favoriete anti-verspilling tip?
‘Tip 1: kijk naar je koelkast alsof het een mystery box is - het liefst op een weekenddag, als je wat meer tijd hebt. Google op de ingrediënten die je in huis hebt en je vindt zóveel nieuwe recepten. Tip 2: koop pas ingrediënten als je al weet wat je gaat maken, anders is de kans groot dat dingen blijven liggen. En tip 3: Kook meer van iets als het in de aanbieding is, en vries het in! Op die manier kun je het eruit halen wanneer je wil.’
Wat zou je graag nog eens maken?
‘Ik heb een Chinees kookboek van Fuchsia Dunlop, en al haar recepten fascineren me. Voor de pandemie begon zou ik met mijn gezin naar China gaan, om daar meer in de culinaire wereld te duiken. En dan bedoel ik niet de Nederlands-Chinese keuken, maar de traditionele.
Bovendien vind ik vegan koken heel interessant, omdat je zoveel andere methodes gebruikt. Denk maar aan mayonaise maken met aquafaba, dat is kikkererwtenvocht. Ik vind het heel leuk om te weten hoe ik ingrediënten kan vervangen.’