Aflevering 5 van de ‘pauscast’, dé podcast voor iedereen die nieuwsgierig is naar paus en Vaticaan, gaat over de oecumene. Eenheid is het ideaal, maar die is nog ver te zoeken.

Oecumene is een Grieks woord en betekent ‘de bewoonde wereld’ maar wat nu wordt bedoeld, is de samenwerking/toenadering tussen christenen/christelijke kerken. Tot in de tweede helft van de 20ste eeuw deden Rooms-katholieken geen moeite dichter bij andere christenen te komen. De kerk stond (en staat eigenlijk nog steeds) op het standpunt de Enige Ware (Kerk) te zijn. Iedereen was weliswaar welkom terug te keren naar de Roomse moederschoot maar van enige oecumenische ijver was geen sprake.

Dat veranderde door het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), een grote kerkvergadering die belangrijke vernieuwingen inluidde. Belangrijk werd onder meer het besef dat ook in andere christelijke kerken (en in andere denktradities) ‘sporen van waarheid’ te vinden waren.

Zestig jaar wordt in katholieke kringen met respect over andere christelijke stromingen gesproken. Dat betekent niet dat er eenheid is, een opdracht die notabene door Christus zelf werd geformuleerd (Opdat zij allen één zijn, Johannes 17:21).

Deze aflevering van de pauscast gaat over oecumene en wordt gepresenteerd door Wilfred Kemp (KRO-presentator) en Andrea Vreede (Vaticaan-correspondent voor de NOS). ​​​​​​

Deze aflevering van de Pauscast is te beluisteren vanaf zondag 11 december