De vegan Marokkaanse B’stilla van Marouane Meftah

In deze Donnie aan de kook gaat Donnie samen met Marouane Meftah een vegan variant van de Marokkaanse B'stilla maken. Één van de lievelingsgerechten van Marouane. Kan de vegan variant het origineel evenaren? Krokant, smeuïg, spicy, zoet, zuur, hartig… In deze Marokkaanse klassieker zit het allemaal. Allemaal, op dooie dieren na natuurlijk.

De kip (oorspronkelijk trouwens duif) is vervangen door vegan kipstukjes, en het ei door een plantaardig ei-vervanger op basis van kikkererwten, waarvan de smaak prima past bij de rest, en dat wel de smeuïgheid geeft van echt ei die hoort bij dit gerecht.

Ingrediënten

4 uien
2 tenen knoflook
6 el olijfolie + extra voor bestrijken van het deeg
2 el ras el hanout
1 buisje saffraan (0,05 g)
320 g kipstuckjes (schaal 160 g, Vegetarische Slager)
75 g krenten
1 groentebouillonblokje vegan (Zonnatura)
20 g verse koriander
20 g verse platte peterselie
100 g geblancheerde amandelen (ongebrand)
1 tl kaneel
75 g vegan eivervanger (Easy Egg, Orgran)
6 vellen filodeeg (pakje 10 vellen, 225 g, diepvries)
1 citroen, schoongeboend
1 el poedersuiker

Keukenbenodigdheden

Springvorm 24 cm, ingevet
Bakkwastje
Sjabloon naar keuze
Zeefje

Bereiding

Snijd de uien in halve ringen. Hak de knoflook fijn. Verhit 4 el olie in een braadpan en fruit op laag vuur de uien en de knoflook met de ras el hanout en de saffraan 3 min.

Snijd de grote kipstuckjes kleiner. Voeg toe en Fruit 3 min. mee.

Voeg de krenten, het bouillonblokje en 200 ml water toe. Breng aan de kook en laat 20 min. op laag vuur met deksel koken.

Verwarm de oven voor op 180C. Hak de koriander en de peterselie fijn.

Rooster de amandelen ca 5 min. op middelhoog vuur in een koekenpan. Laat afkoelen op een bord. Hak grof en meng met de kaneel.

Meng de eivervanger met 360 ml koud water en 1 el olijfolie. Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan en giet hierin het no-egg mengsel. Laat op laag vuur sollen en roer voorzichtig met een spatel tot alles gestold en gaar is en eruitziet als roerei. Roer de gehakte kruiden erdoor.

Bekleed de bodem van de ingevette springvorm met 1 vel filodeeg. Leg 4 vellen met een punt naar het midden in de vorm Laat de randen ruim overhangen.

Verdeel de helft van de amandelen over de bodem van het deeg. Schep de kip erop. Rasp de schil van de citroen over de kip. Verdeel het vegan eimengsel erover en eindig met de rest van de amandelen.

Vouw het deeg erover. Dek af met het laatste vel filodeeg. Bestrijk met behulp van het kastje met wat olie.

Laat in c30 min. gaar en krokant worden in de oven. Verwijder de vorm en laat 5 min. staan.