Heb je zin in fruit, dan ligt er in de schappen genoeg. Tien soorten appels, vier soorten druiven, twee verschillende kiwi’s en meerdere keuzes in sinaasappels en mandarijnen. Bij de banaan zit dit anders; er is altijd maar één soort te koop. Hoe kan dat?

Met of zonder pitten  

Bananenrijper Ben vertelt dat er in Nederland maar één soort banaan is: de Cavendish banaan. Je kunt ze groter of kleiner laten oogsten, maar deze gele vriend uit de bananenfamilie blijft hetzelfde. Rogier van Hortus in Leiden: “We hebben maar één soort bananen omdat deze heel makkelijk te kweken en te vervoeren is. Maar als je in Maleisië naar de markt gaat, dan heb je weer 20 soorten bananen en één soort appel. Het is ook net waar we je bent.” 

Er zijn ook wilde bananen met pitten erin. “Deze worden niet als lekker beschouwd”, aldus Ben. In de Cavendish banaan zit geen pit. Maar hoe kunnen er dan nieuwe bananenplanten groeien? Door mutaties ontstonden er bananen zonder pitten, en zo kwam men erachter dat bananen lekker zijn om te eten. Een bananenplant maakt naast de stam met bananen steeds klonen van zichzelf. Die kun je eraf halen en overal ter wereld planten. 

Het verschil

Het enige verschil in supermarktbananen is de sticker. Volgens Ben maakt het niet uit of je een goedkopere of duurdere variant koopt. “Je krijgt dezelfde banaan.”

Goedkope, dure, biologische bananen... Blijkbaar is het dus allemaal hetzelfde. Gelukkig kan je er veel overheerlijke snacks mee maken. Zo maken ze bij BinnensteBuiten de lekkerste creaties. Bekijk hieronder recepten waarbij het water je in de mond loopt. 

De smaak van het Caraïbisch gebied in je keuken met een heerlijke bananensoep en bijgerecht. Het klinkt zoet, maar is tropisch en een verrassing voor echte lekkerbekken.

Bananensoezen zijn heerlijk in de bakkerij. Wist je dat je ze heel makkelijk ook zelf kan maken? Ramon legt je uit hoe!

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

Keuringsdienst van waarde beste momenten