Duurzaam vis eten? Let op deze 5 punten!

Landbouwdieren die met behulp van fokprogramma’s ingrijpend genetisch worden veranderd. We kijken er nauwelijks raar van op. Keuringsdienst duikt in de wereld van de landbouwdieren.  

In een driedelige special onderzoekt de Keuringsdienst verschillende landbouwdieren die ingrijpend genetisch worden veranderd. Hoeveel heeft de mens deze naar zijn hand weten te zetten? In de eerste aflevering: de kweekkabeljauw. 

De aflevering is donderdag 2 december te bekijken, bij KRO-NCRV om 20.25 uur op NPO 3. 

Wist jij 88% van alle kweekvis uit Azië komt? Kweekvis is razend populair in Nederland! 

Deze vissen woorden vooral gekweekt

Duurzaam vis eten?

Wil jij duurzaam vis eten? Pointer heeft voor jou 5 punten verzameld, waar jij op kan letten. 

1. Bijvangst

Vraag je visboer eens om bijvangst, zoals poon, schar of steenwijting. Sommige restaurants serveren ook bijvangst.

2. Koop een vissoort die er relatief goed voor staat 

Vraag jij je af met welke vissoorten het relatief goed gaat? Dat zijn onder andere de haring, Hollandse garnalen, Schotse of Noorse zalm, Noordzeekrab, wijting of schelvis. Met tong en schol uit de Noordzee gaat het relatief ook goed. 

3. Vermijd liever vissoorten waarmee het niet zo goed gaat 
 
Dit zijn bijvoorbeeld de paling, sliptong, rogblauwvintonijn of kabeljauw. 

4. Vraag je visboer of de ober waar je vis vandaan komt en hoe hij is gevangen

Een handlijn gevangen zeebaars uit de Noordzee scoort bijvoorbeeld beter dan eentje uit de Middellandse Zee. 

5. Informatie en overzicht

Kijk voor meer info over vangst en herkomst op de viswijzer van Good Fish, waar je een handig overzicht vindt van hoe het met welke vis gesteld is op bepaalde plekken. 

*Bron: Consumentenbond, Good Fish 

Meer weten over de Nederlandse vissers?  

Lees hier het onderzoek van Pointer!