Ecclesia semper reformanda. Dat is Latijn voor: De Kerk moet altijd hervormd worden. Maar hoe dan? Is de Leer eigenlijk niet voor eeuwig? Is de Waarheid niet onveranderlijk? In deze laatste aflevering praten Wilfred Kemp (KRO-presentator) en Andrea Vreede (Vaticaan-correspondent voor de NOS) over de spanning tussen behouden en veranderen.

Het is een haast eeuwigdurende spagaat waar de Rooms-Katholieke Kerk in vast zit. In welke mate moet je hervormen? Mag dat überhaupt?

Je kunt het namelijk bijna niet goed doen: conservatieve katholieken zijn bang voor verwarring en chaos, progressieve vinden juist dat het allemaal niet snel genoeg gaat. Het is een kenmerk van veel grote organisaties en daarmee ook van de Rooms-Katholieke Kerk, immers de grootste geloofsgemeenschap van de wereld. Maar daar bovenop gaat het om de Universele Wereldkerk die zegt door Christus zelf te zijn ingesteld. Met een rotsvaste continuïteit van de apostelen tot nu. Daar mag geen bisschop, kardinaal of zelfs paus aankomen.

Maar zijn standpunten en interpretaties dan werkelijk in lood gegoten? Nee, want bijvoorbeeld op het gebied van slavernij, apartheid en vrijheid van meningsuiting is de Kerk in de loop der eeuwen zeker van standpunt veranderd. En ook in de zaak van de sterrenkundige Galileo Galilei die ontdekte dat de aarde niet het centrum van het universum was, maar juist samen met de andere planeten om de zon draait. Pure ketterij, waar hij door de Kerk om werd vervolgd. Pas in 1992 (meer dan 350 jaar later!) werd zijn veroordeling pas officieel onder Johannes Paulus II ongedaan gemaakt.

En nu? Zijn er veranderingen mogelijk in deze moderne tijd? Wat doet paus Franciscus die door velen De Grote Hervormer wordt genoemd?

Deze aflevering van de Pauscast is vanaf zondag 18 december te beluisteren