Laurier wordt als keukenkruid gebruikt in soepen, stoofschotels en sauzen. Maar dit aromatische kruid kost aardig wat in de supermarkt. Soms wel achthonderd euro per kilo! Keuringsdienst van Waarde wil weten hoe dat zit. Waarom is laurier zo duur?

Laurier: de groene dollar

Laurier wordt vaak geïmporteerd uit Turkije of andere landen die in het Middellands Zeegebied liggen. De bladeren groeien daar in het wild aan laurierstruiken op de heuvels en bergen. Mensen uit de dorpen oogsten de laurierbladeren om geld te verdienen. Ze snijden de takken af en verkopen deze aan fabrieken. De dorpelingen noemen de bladeren in Turkije ook wel 'de groene dollar'. De laurierbladeren hangen daar als het ware als geld aan de bomen. 

Keuringsdienst van Waarde: laurier

De Keuringsdienst wil weten hoe het kan dat laurier in een zakje peperduur is. Komt het misschien omdat er op sommige zakjes staat dat de blaadjes met de hand geselecteerd zijn?

Keuringsdienst van Waarde

Arbeidsintensief

Voordat het eindproduct in de supermarkt ligt, moet er nog veel gebeuren. De goede laurierbladeren worden met de hand geselecteerd, niet met een machine. De beschadigde bladeren worden eruit gehaald. Ook worden de bladeren met de hand ingepakt. Dan moet het product nog naar tientallen landen geëxporteerd worden. Een arbeidsintensief werkje dus.

Waarom is laurier zo duur?

In Turkije groeien laurierbladeren in grote hoeveelheden aan struiken. Je kunt het daar gewoon van de bomen plukken. Waarom is het dan zo'n duur product in Nederland? Het lijkt wel of de laurier gaandeweg het productieproces steeds duurder wordt. Dat zit hem deels in de verpakkingen, maar in Nederland wordt laurier pas echt goudgeld waard. Dat komt doordat Nederlandse importeurs kleine porties laurier voor grote bedragen doorverkopen. 

Meer weten over eten?

Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.

krabbenpoten keuringsdienst van waarde

Meer van Keuringsdienst van Waarde