Slingers, cadeaus en een heerlijke taart: een verjaardag is voor veel kinderen hun favoriete dag in het jaar. Maar wat als er thuis geen geld is om er een feestje van te maken? Hobbybakker Lilian en haar zoon Teun bedachten daar wat op.

Naast haar fulltime baan is Lilian fanatiek hobbybakker. Maar om nou elke keer zelf alle baksels op te eten ging haar toch iets te ver. Samen met haar zoon Teun ontwikkelde ze daarom een hobbybakplatform; een soort marktplaats, maar dan voor gebak. Hobbybakkers uit het hele land verkopen hier hun creaties. 

Bakken voor een goed doel

‘We wilden ook graag een goed doel aan het platform koppelen’, legt Lilian uit. ‘Mijn zoon Teun heeft toen contact opgenomen met de plaatselijke voedselbank en sindsdien werken we met hen samen om kinderen uit minimagezinnen kosteloos een mooie verjaardagstaart te geven.’

‘Want ik weet zelf als geen ander hoe leuk het is om een grote, feestelijke taart voor je verjaardag te krijgen’, legt Teun uit. ‘Maar er zijn heel veel gezinnen waar dat niet kan. Daar wilden we iets aan doen.’ 

Emmely de Wilt

KRO-NCRV radiopresentatoren komen met initiatief Lief gebaar in actie voor mensen in armoede in Nederland  

Mensen die worden geholpen door deelnemende Voedselbanken kunnen daar aangeven dat ze een baksel willen ontvangen voor hun jarige kind. Lilian koppelt vervolgens een enthousiaste hobbybakker aan de aanvraag. De bakkers gaan dan kosteloos aan de slag om een mooie creatie te maken voor het jarige kind. Het initiatief van Lilian en Teun is een groot succes; ze werken al samen met voedselbanken in acht plaatsen. 

‘De reacties zijn onbetaalbaar, zowel van de bakkers als van de kinderen’

Lilian Beenen

Om je aan te melden als vrijwilliger hoef je echt geen sterwaardige baksels in elkaar te zetten, een lekkere cupcake met feestelijke versiering is al genoeg. ‘Ons motto is: iedereen moet kunnen meedoen. Uiteindelijk is het belangrijkste natuurlijk dat we zo veel mogelijk kinderen blij kunnen maken.’ 

Wil jij ook een kind blij maken met een baksel? Hieronder deelt Lilian haar recept voor een vrolijke slagroomtaart.

Benodigdheden

  • Ronde springvorm van 20 cm
  • 4 eieren op kamertemperatuur 
  • 100 g suiker
  • 100 g bloem
  • Snuf zout
  • 2 eetlepels aardbeienjam
  • 500 ml slagroom met minimaal 35% vetgehalte
  • Zakje vanillesuiker

Voor de afwerking:

  • Sprinkels, vlaggetjes, kaarsjes, fruit, snoepjes etc.

 

Verjaardagstaart
Verjaardagstaart

Werkwijze

Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en beboter de zijkant. 

Mix de eieren en de suiker luchtig in ongeveer 10 minuten. 

Verwarm de oven voor tot 180 graden (boven en onderwarmte). 

Zeef de bloem. Voeg het zout toe en spatel dit voorzichtig door het eimengsel heen. Niet mixen! 

Als alle bloem is opgenomen verdeel je het beslag over de bakvorm. 

Bak het biscuit in ca. 25 a 30 minuten in het midden van de oven; Het biscuit is gaar als een breinaald die je in de taart steekt er droog weer uit komt. Controleer dit na 25 minuten, laat anders de taart nog 5 minuten in de oven staan. Laat het biscuit afkoelen op een rooster en haal voorzichtig uit de vorm.

 

Verjaardagstaart
Verjaardagstaart

Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en doe in een spuitzak met een spuitmondje (een stervorm geeft mooie toefjes).

Als het biscuit is afgekoeld, snij je het voorzichtig 1x doormidden zodat er 2 lagen ontstaan. 

Leg de onderste laag biscuit op een cakebord of een plat bord dat dezelfde grootte heeft als de taart.

Spuit een randje slagroom aan de buitenrand van het onderste biscuit. Schep hiertussenin twee eetlepels aardbeienjam en smeer voorzichtig uit over het biscuit. Zorg dat de jam binnen de buitenste slagroomrand blijft. Spuit nog een laagje slagroom op de jam. 

Leg de tweede biscuithelft er bovenop en druk voorzichtig aan. 

Smeer de taart volledig af met slagroom door aan de zij- en bovenkant van de taart slagroom te spuiten en strijk glad met een spatel. Als de taart volledig bedekt is met slagroom en gladgestreken,  kan hij versierd worden.

Om een vrolijk randje aan de zijkant van de taart aan te brengen til je de taart op met het cakebord en druk je de sprinkels er voorzichtig tegenaan. Doe dit boven een schaal zodat de overige sprinkels in de schaal vallen. 

Spuit mooie toefjes bovenop de taart en versier de taart feestelijk met sprinkels, kaarsjes, vlaggetjes,  fruit, snoepjes etc.

Lief gebaar 2024

Een verjaardag moet voor elk kind een feestje zijn. Maar wat als daar thuis geen geld voor is? Met Lief gebaar komt KRO-NCRV in actie. Doe jij ook mee? 

Groepsfoto Lief gebaar

Elke week inspiratie in je mailbox

Schrijf je in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief