Het is de tijd van het jaar om het te hebben over de lente-ui: een heerlijke seizoensgroente. Het is de perfecte frisse topping op een gerecht, heeft een zoetige ui-smaak en is ontzettend veelzijdig. Maar hoe gezond is het, wanneer groeit het en hoe bereid je lente-ui het best?
Het verschil tussen bosui en lente-ui
Net geen prei, net geen ui. Tussen deze twee groenten ligt eentje verscholen: de lente-ui. Niet te verwarren met de bosui. Het enige verschil is dat de lente-ui eerder wordt geoogst dan de bosui. Hierdoor is de lente-ui iets dunner en kleiner. En de smaak? Die is door het eerder oogsten iets milder en zachter.
Bomvol voedingswaarden
De lente-ui is niet alleen een scherpe smaakmaker, maar ook een voedingsbommetje. Als we de voedingswaarden afpellen stuiten we op weinig calorieën, geen vet en veel vezels. En de lente-ui zit bomvol foliumzuur, calcium, ijzer, vitamine A, C, K en B6.
Het seizoen van de lente-ui
Het officiële seizoen voor de lente-ui is van mei tot en met oktober. Ze staan er bekend om goed tegen lage temperaturen te kunnen. Ook hebben ze weinig last van ziekten en plagen. Als je de lente-ui koopt in het seizoen zijn ze minder belastend voor het milieu. Ze worden dan vaak in Nederland verbouwd en geoogst. Dat is een stuk goedkoper en duurzamer.
Zo bereid je de lente-ui
Schoonmaken van de lente-ui is eenvoudig. Snij onderaan de wortel eraf. Haal eventueel gele bladeren van de steel en was de lente-ui kort onder de kraan.
Hoe je de lente-ui het beste snijdt? Denk maar eens aan het volgende:
- Als topping: Leg de lente-ui diagonaal neer en snijd 'm in hele dunne ringen. Pak een bak met ijskoud water en dip hier de ringen een paar minuten in. Ze krullen dan om en worden heel knapperig. De perfecte topping op je bord.
- Als ingrediënt: Maak je een wokgerecht? Snijd de lente-ui dan juist in lange stukken van zo'n twee à drie centimeter. Hierdoor komt de zoetige ui-smaak van de lente-ui goed tot z'n recht.
- In een olie: snijd een lente-ui in reguliere ringen en doe deze in een hittebestendige kom, samen met een fijngehakte teen knoflook. Verwarm een flinke bodem neutrale olie in een pan en giet deze, als 'ie flink heet is, over de lente-ui en knoflook heen. Niet alleen zorgt het gesis van de warme olie op de koude ingrediënten voor een dramatisch effect; je hebt een heerlijk aromatische olie gecreëerd. Lekker op brood met roomkaas of een salade.
Geen verspilling: ook de toppen van een lente-ui zijn heerlijk
Lente-ui in onze favoriete recepten
De milde smaak van de lente-ui maakt het bij uitstek een uitstekende aanvulling in verschillende gerechten. Er zijn vele mogelijkheden om de lente-ui te bereiden. Rauw, koken of roerbakken. Wil je inspiratie voor heerlijke gerechten met lente-ui? Bekijk de favorieten van onze BinnensteBuiten chef-koks.