Loop naar het broodschap van je super en je komt om in het aanbod van witte broden. Naast het bekende vierkante casinobrood zie je ook speciaal tostibrood. Maar kun je niet gewoon een tosti maken uit casinobrood? In Alles op tafel zoeken we het broodnodige antwoord op wat die broden anders maakt.
Tosti vs. casino
Op het eerste gezicht lijken casinobrood en tostibrood erg veel op elkaar: de broden zijn vierkant en wit. Casinobrood bakken bakkers in een afgesloten bus. Hierdoor is-ie minder knapperig dan andere broden, maar blijft de vierkante vorm mooi behouden.
Kijk naar een gemiddelde bakkerssite, en ze vertellen je allemaal dat casinobrood perfect geschikt is om een tosti mee te maken. Wat is er dan zo anders aan tostibrood?
30 cent meer
Naast het uiterlijk, is de smaak van casinobrood en tostibrood ook overeenkomstig. Kijk je naar de prijs, dan blijkt er wel degelijk een verschil in te zitten:
- Albert Heijn casinobrood half (€0,90) en tostibrood half (€1,19)
- Jumbo casinobrood half (€0,90) en tostibrood half (€1,19)
- Plus casinobrood half (€0,85) en tostibrood half (€1,19)
Voor tostibrood betaal je dus zo’n 30 cent meer dan voor casinobrood. Zijn de ingrediënten van tostibrood dan ook duurder?
Ingrediënten van casinobrood en tostibrood
Bij de Albert Heijn belooft de verpakking van zowel tostibrood als casinobrood ‘extra lang lekker’ te zijn. In beide broden zitten conserveermiddelen, en in het tostibrood zit daarnaast extra suiker. Wat is van die zoetigheid de functie? Naast dat suiker een andere textuur geeft aan eten, is het ook een natuurlijk conserveermiddel.
Jumbo geeft alleen bij hun casinobrood aan dat-ie ‘écht vers’ is. Het verschil zit ‘m hier ook in de ingrediënten. Jumbo’s tostibrood bevat naast alle ingrediënten van een casino wit ook suiker en conserveermiddelen.
Hierdoor kun je dus langer van een sneetje tostibrood genieten, maar lever je in op de versheid. Ironisch, want een tosti kun je juist prima maken van oud en droog brood.
Een witbrood als marketingtruc
Langere houdbaarheid is het enige waarin tostibrood écht verschilt van het alom bekende casinobrood. Het is dus vooral de verpakking die de consument verleidt tot een extra diepe duit in het zakje.
En dan heb je ook nog sandwichbrood. Hier geeft chef-kok en patissier Ramon Brugman in Alles op tafel zijn kijk op: 'Het stuitert zelfs!'
Alles op tafel kijken
Het recept: een kleurrijke kas met keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt in Alles op tafel de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld. Hoe maak je als consument de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee? Lees hier meer over Alles op tafel.
Alles op tafel wordt geproduceerd door Dahl TV in samenwerking met KRO-NCRV. Vanaf maandag 15 juli wekelijks te zien rond 19.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. Kijk hier de aflevering op NPO Start.