Veel eten wordt weggegooid, en dat is natuurlijk hartstikke zonde. In BertOp5 spreken ze daarom met een voedingsmiddelentechnoloog over een winkel die voedsel voorbij de houdbaarheidsdatum voor een prikkie verkoopt. Hoe zit dat?

Geen dierlijke producten

In Nijmegen is sinds kort een winkel die voedselverspilling probeert tegen te gaan door producten te verkopen die hun houdbaarheidsdatum naderen of eroverheen gaan. Mag dat wel? Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer legt het uit: 'Voor een hele categorie producten mag dit, behalve producten waar eiwitten in zitten met dierlijke oorsprong.' Dus geen vlees, vis of zuivel.

'In een vochtig keldertje gaat een product al gauw muffig smaken'

IJsbrand Velzeboer, voedingsmiddelentechnoloog

Tenminste tot of uiterlijk?

Hoe kan het dan dat je pasta, rijst en koekjes nog wel kan eten na de houdbaarheidsdatum? 'De fabrikant beperkt de houdbaarheid altijd, om te zorgen dat het product nog lekker smaakt,' legt Velzeboer uit. 'Kijk, de een bewaart een product in een droge kast en de ander in een vochtig keldertje. In dat keldertje gaat een product al gauw wat muffig smaken, en zonder houdbaarheidsdatum krijgt de fabrikant daar de schuld van.'

Op dit soort producten staat een 'tenminste houdbaar tot' sticker. Kun je een product echt niet meer eten of drinken na de houdbaarheidsdatum, omdat ze anders bederven? Dan staat er 'te gebruiken tot' op. Dat is een groot verschil.

Eet jij weleens producten die voorbij de 'tenminste houdbaar tot' datum zijn?
Choices

Waarom die houdbaarheidsdatum?

Waarom er dan nog steeds houdbaarheidsdata op lang houdbare producten staat? Ten eerste omdat de fabrikant zo voorkomt dat er klachten binnenkomen over een veranderde smaak, of kwaliteit.

Bovendien zit er een juridisch aspect aan. Velzeboer: 'Als iemand denkt onwel te zijn geworden van rijst die vijf jaar over de datum is, dan kan de fabrikant zeggen: de houdbaarheid is verlopen.' Maar voor de rest kun je die datum dus met een korreltje zout nemen.

Er zijn zelfs een aantal producten waarvoor er helemaal geen houdbaarheidsdatum vereist is. Denk maar aan groente en fruit, drank met een alcoholpercentage van boven de 10 procent, snoep en keukenzout. Hierbij kun je zelf proeven, ruiken en kijken of je product nog goed is.

Melk van een maand oud

De houdbaarheidsdatum van melk is nu een stuk meer opgeschoven dan 'vroeger'. Hoe kan hetzelfde drankje opeens langer houdbaar zijn? Velzeboer: 'We hebben zelfs een proef gedaan waarin dagverse melk na een maand nog lekker was. Dat komt doordat de fabricagetechnieken in de zuivelindustrie zoveel verbeterd zijn. De hele keten is goed geborgd. En hoe schoner je werkt, hoe langer het houdbaar is.'

Een langere houdbaarheidsdatum geldt voor nog meer producten van de versafdeling. Kant-en-klaarmaaltijden en gesneden groente blijft inmiddels ook langer goed. 

Bekijk het hele fragment van BertOp5 hier:

Boodschappen voor een bodemprijs - Bertop5
5 min 41 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten kopen?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - kikkerbillen - Pieter