Of je nu Thais, Indiaas of Indisch afhaalt: neem een kijkje in de keuken van een goed afhaalrestaurant en je zult zien dat koks een aantal smakelijke trucs toepassen die het afhaaleten snel naar een hoger niveau tillen. Benieuwd welke dat zijn? We delen de tips én een aantal bijpassende recepten van de BinnensteBuiten-chefs.

Geen fast food maar gezonde tips

Natuurlijk kan het zo zijn dat eten uit een afhaalrestaurant meer vet, suiker of zout bevat en het daarom lekkerder smaakt dan thuis. Maar er zijn nog een hoop andere manieren om eten een flinke boost te geven zonder dat het daardoor ongezond wordt. Benieuwd hoe koks het in een restaurant aanpakken?

Tip 1: Marineer je proteïne

Als je vlees, vis, tofu of een andere soort proteïne marineert, dan ben je in feite een smaakexplosie aan het voorbereiden. Hoe langer je een product marineert, hoe langer de smaken van een marinade hebben om erin te trekken. 

Bovendien kan het je proteïne een stuk malser maken. Denk maar aan kip: een marinade met yoghurt of karnemelk zorgt er door de melkzuren voor dat de eiwitten in de kip langzaam worden afgebroken. Het resultaat? Niet alleen een heel smakelijk, maar ook een boterzacht eindproduct. Tijd is je beste vriend!

Tip 2: Kruid je eten bij iedere stap

Maak je zelf een gerecht, dan voeg je misschien pas op het einde zout, peper en andere kruiden toe. Toch is het beter om per stap in het kookproces te bekijken welke kruiden en specerijen je erbij doet. 

Zo is het vaak handig om zout in het begin al toe te voegen bij je vis, vlees, tofu of tempeh: het trekt vocht eruit, waardoor het krokanter bakt. 

Gedroogde specerijen zoals paprikapoeder en korianderpoeder hebben er ook baat bij om niet pas aan het einde van het koken toe te worden gevoegd aan een gerecht; ze hebben namelijk tijd nodig om hun aroma's los te laten. Hetzelfde geldt voor sterke gedroogde kruiden zoals tijm en laurierblad.

Kruiden zoals peterselie of basilicum kun je zowel in verse als gedroogde variant beter wél pas aan het einde toevoegen; die verliezen anders hun smaak. 

Tip 3: Voeg ieder ingrediënt in de juiste volgorde toe

Niet alleen met je kruiden, maar met alle ingrediënten is het belangrijk om ze in een vaste volgorde aan je gerecht toe te voegen. Dit weten koks ook. 

Voeg je courgette aan het begin van je kookproces al toe aan de pan? Dan kan de groente helemaal uit elkaar vallen. Doe je allerlei verschillende soorten wokgroente tegelijkertijd in de pan? Dan zijn sommige misschien veel te gaar terwijl de andere nog knetterhard zijn. 

Herkenbaar? Zoek van tevoren op wat de kook- of baktijd van een ingrediënt is en pas daar je kookproces op aan. Kook je uit een kookboek? Volg dan precies op welk ingrediënt je wanneer toevoegt. 

Tip 4: Maak je sauzen en dressings zelf

Slasaus uit een fles en currypasta uit een potje is heel handig, maar het zelf maken levert een geheel ander resultaat. Zo bleek al uit onderzoek van Keuringsdienst van waarde dat in zakjes kruidenmix soms maar 11 procent kruiden zit. Veel potjes, pakjes en zakjes bevatten veel suiker en zout.

Restaurants gebruiken vaak kraakverse ingrediënten en maken hun sauzen zelf. Doe je dit zelf ook, dan kun je precies in de gaten houden wat je in je saus of dressing doet. Dat is ook nog eens gezonder, en lekkerder! Op zoek naar inspiratie? Daar kunnen wij je bij helpen.

Met deze gidsen kook je zelf ook restaurantwaardig eten:

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta