Toen Nederland in coronatijd op slot ging, kreeg meubelmaker Martijn Neuvel het benauwd. Je zou maar in een klein flatje zitten zonder tuin. Daarom bedacht hij 'Deeltuinen': voor iedere Nederlander een tuin op fietsafstand. 

Martijn vroeg zich af of hij niet iemand in de buurt kon helpen door zijn tuin te delen. Hij maakte gebruik van het lokale vrijwilligersplatform in zijn stad Hoorn en zijn vraag veranderde al snel in iets groters. ‘Ik maakte er mijn idee kenbaar: een platform voor mensen die hun tuin open willen stellen voor anderen. En voor mensen zonder tuin die daar een dag, middag of nacht willen vertoeven. Dat sprak men wel aan. Twee vrijwilligers hielpen me met teksten schrijven en mijn zakelijk partner werkte aan de website.’

 

Het initiatief groeit

In Hoorn druppelden de tuinen binnen, maar het balletje begon pas echt te rollen toen landelijke en lokale media er lucht van kregen. Vanuit alle hoeken van het land is er grote interesse en de vraag en het aanbod groeien. Martijn beseft dat hij uit moet pakken en besteedt de zomer aan het professionaliseren en automatiseren van zijn website. 

'Het besef van het hebben van een stukje grond is voor veel mensen belangrijker geworden'

Martijn Neuvel, initiatiefnemer Deeltuinen

Wat is het doel?

'Een praatje is geheel vrijblijvend. Niets moet, maar alles mag. De een zoekt rust terwijl de ander graag tuiniert of zijn verhaal wil delen. Ik denk dat het besef van het hebben van een stukje grond voor veel mensen in Coronatijd belangrijker geworden is', zegt Martijn. In zijn eigen tuin nodigt hij ook mensen uit. Zo komt hij achter meerdere thema's die hij raakt door het 'deeltuinieren': vergroening, menselijk contact, fit blijven, het überhaupt buiten willen zijn en eenzaamheid. 

Tuin van Anouk en Laurens
Anouk en Laurens met kinderen in hun tuin

Aansluiten bij Deeltuinen

Anouk en Laurens hebben hun tuin opengesteld als rustpunt waar mensen terug kunnen keren tot zichzelf. Ze zijn nu ook aangesloten bij Deeltuinen. In Rijsbergen ligt hun groene oase waar ze op een ecologische manier tuinieren. 

Bekijk hier de video

 

Zelf aan de slag

In sommige deeltuinen mag je zelfs zelf aan de slag: een moestuintje onderhouden, onkruid wieden of tegels wippen om de tuin te vergroenen. Op de website van Deeltuinen vind je precies wat er mag gebeuren.

Meer over moestuinen:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bomvol tips over buitenleven, zelf vergroenen en een gezonde natuur

Groene straat

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

Keuringsdienst van Waarde - team