Zuurkool is ontzettend voedzaam en voordelig. Daarom is het een begrip in de Nederlandse keuken. Maar ben je niet zo'n fan van die hele zure smaak, of weet je niet zo goed hoe je ermee kookt? Wij voorzien je van alle tips om de lekkerste zuurkool te maken en ermee te koken. 

Zelf zuurkool maken

Ben je benieuwd hoe je zelf aan de slag kunt met zuurkool? Goed nieuws: het is hartstikke leuk en makkelijk om te maken. Tijdens het kookproces tover je een doodgewoon kooltje om in een heel ander product. BinnensteBuiten-chef Ramon Brugman laat zien hoe je dat doet met rode kool. Hetzelfde trucje geldt natuurlijk voor iedere soort kool, dus kies wat jij lekker vindt.

Te zure zuurkool?

Het klinkt misschien als iets tegenstrijdigs, maar veel mensen vinden zuurkool toch echt net te zuur. Dat zuurtje ontstaat doordat er tijdens het maken van zuurkool melkzuurbacteriën vrijkomen. Hierdoor is zuurkool hartstikke lang houdbaar. Gek trucje? Nee hoor, ook jouw yoghurt en chocolade komen op die manier tot stand. Maar het is natuurlijk hartstikke persoonlijk of je dat lékker vindt of niet.

Op je tong zitten vijf smaakpapillen: zuur, zoet, zout, bitter en umami (hartig). Als één van die smaken te heftig aanwezig is, kun je 'm wat neutraler maken door een andere smaak toe te voegen. Zo kun je zure zuurkool wat neutraliseren door er iets zoets aan toe te voegen. Denk aan, jawel: appelmoes! Ook kun je een zuurkoolstamppot maken met zoete aardappel. Een ander trucje is om de zuurkool te stoven met een klein beetje suiker erbij voordat je 'm verder gebruikt.

Verhouding aardappelen en zuurkool

Het is hartstikke zonde als je net teveel zuurkool bij de gestampte aardappelen hebt gedaan. Maar wat is nu de beste verhouding aardappelen en zuurkool in een stamppot? Dat ligt een beetje aan de zuurkool die je gebruikt, want elke variant heeft weer z'n eigen zuurtegraad. Begin bij 400 gram aardappels op 100 gram zuurkool, en proef eerst hoe je de smaak dan vindt. Je kunt vervolgens zuurkool toevoegen totdat je 4 delen aardappels en 2 delen zuurkool hebt.

Zuurkool ovenschotel

Vind je zuurkool heerlijk, maar wil je 'm weleens op een andere manier bereiden dan in een stamppot? Leuk! De BinnensteBuiten chefs helpen je op weg.

Pompoen met zuurkool uit de oven

Sharon de Miranda maakt een oranje spektakelstuk van haar pompoenpuree met zuurkool en kaas. Ze gebruikt hier vlees bij, maar denk zeker ook aan vegetarische spekjes en vegagehakt.

zuurkool ovenschotel pompoen binnenstebuiten

Elegante zuurkooltaartjes

Nieuw BinnensteBuiten online expert Jetske van den Elsen serveert heerlijke zuurkoolhapjes die niet zouden misstaan op een borrel.

Zuurkooltaartjes met spekjes

Zuurkoolquiche

Chef Ramon Brugman maakt een hartige taart van zuurkool en serveert er een dip met mosterd en crème fraîche bij. Ook lekker in vega variant!

zuurkooltaart quiche binnenstebuiten

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde: olijfolie