Wist je dat je van verschillende soorten kolen zuurkool kunt maken? Wij vertellen je meer over fermenteren en hoe kool zuurkool wordt. Daarnaast geven we een paar tips voor lekkere variaties op zuurkool.

Wat is fermenteren?

Bij fermenteren worden bacteriën, schimmels en gisten gebruikt om een product langer houdbaar te maken of om het een bepaalde smaak te geven. Bekende gefermenteerde producten zijn onder andere karnemelk, bier en zuurkool. Er zijn verschillende manieren om het fermentatieproces op gang te brengen; zoals bijvoorbeeld het gebruik van gist in brood, melkzuurbacteriën in zuivel en schimmels in bepaalde soorten kaas. Wanneer deze ‘starters’ zijn toegevoegd begint de fermentatie en worden de grondstoffen van het product afgebroken en omgezet in enzymen, oftewel eiwitten.

Van kool tot zuurkool

Om van kool zuurkool te maken moet het worden gefermenteerd. Steriliseer eerst je weckpot (lees hier hoe). Vervolgens doe je fijngesneden kool in een weckpot en wissel je dit steeds af met een laagje zout. Stamp dit telkens flink aan totdat er een laagje sap op de kool ligt. Laat dit vervolgens 3 dagen in de woonkamer staan. Verplaats de pot na 3 dagen naar een koele en donkere plek en laat de kool 4 tot 6 weken fermenteren. Na deze periode is je kool veranderd in zuurkool.

Zuurkoolvariaties

Ben je van plan om zelf zuurkool te maken? Geef het dan een feestelijke kleur door er wat bieten(sap) doorheen te doen, dan krijg je prachtige roze zuurkool. Of doe er lekker wat peer en kaneel doorheen. Liever een pittige zuurkool? Doe er dan een beetje cayennepeper en wat kerrie doorheen. Dat is niet alleen heel lekker, maar het geeft de zuurkool ook een mooie kleur.

Tip: Je kunt ook rode kool gebruiken om zuurkool van te maken!

Onze boerderij: en nu zelf 

In aflevering acht van Onze boerderij: en nu zelf zien we hoe het ervoor staat na 7 maanden op de boerderij. De meeste gewassen doen het boven verwachting, al lijkt er in de kas iets mis te gaan. Gelukkig groeien de kolen wel goed!

yvon jaspers onze boerderij op 't land 3

Zuurkool zit vol met vitamines, mineralen en vezels!

Zuurkool zit vol met vitamine C, vezels en mineralen. Door de fermentatie zijn alle vitamines en mineralen behouden. Daarnaast heeft de fermentatie er ook voor gezorgd dat de zuurkool licht te verteren is. Ook zit zuurkool boordevol vezels, wat weer goed is voor je darmflora.

Milieubelasting van kool

Kolen zijn het hele jaar een duurzame keuze. Vooral de volgende kolen: bloemkool, broccoli, koolrabi, rode kool, spitskool, spruiten en witte kool. Dit komt mede doordat deze kolen veelvuldig in Nederland geproduceerd worden of elders in Europa uit een kas komen die niet veel verwarming nodig heeft.

*In dit artikel houden we de informatie van het Voedingscentrum aan. 

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief

Sharon sopropo.jpg