Zelf zuurkool maken is niet alleen lekker, het is ook megagezond én hartstikke snel te maken. In Alles op tafel legt chef-kok Ramon Brugman uit wat verse zuurkool zo'n powerfood maakt en geeft er meteen een recept bij. 

Zuurkool zit vol met vitamines, mineralen en vezels!

Zuurkool zit vol met vitamine C, vezels en mineralen. Door de fermentatie zijn alle vitamines en mineralen behouden. Daarnaast heeft de fermentatie er ook voor gezorgd dat de zuurkool licht te verteren is. Ook zit zuurkool boordevol vezels, wat weer goed is voor je darmflora.

Ingrediënten zuurkool

Voor 3 potten zuurkool  

  • 3 kilo kool (zoals rode kool, witte kool of spitskool)
  • 67,5 gram zout

Benodigdheden

  • 3 grote weckpotten
  • Optioneel: keukenmachine

 

Van kool tot zuurkool

Om van kool zuurkool te maken, moet je het fermenteren. Dat doe je zo:

  1. Steriliseer eerst je weckpot (lees hier hoe). 
  2. Vervolgens doe je fijngesneden kool in een weckpot en wissel je dit steeds af met een laagje zout. Stamp dit telkens flink aan, totdat er een laagje sap op de kool ligt. 
  3. Laat de potten vervolgens drie dagen in de woonkamer staan. Verplaats de potten daarna naar een koele en donkere plek en laat de kool vier tot zes weken fermenteren. Na deze periode is je kool veranderd in zuurkool!

Wat is fermenteren?

Bij fermenteren worden bacteriën, schimmels en gisten gebruikt om een product langer houdbaar te maken of om het een bepaalde smaak te geven. Bekende gefermenteerde producten zijn onder andere karnemelk, bier, en: zuurkool. 

Er zijn verschillende manieren om het fermentatieproces op gang te brengen. Denk maar aan het gebruik van gist in brood, melkzuurbacteriën in zuivel en schimmels in bepaalde soorten kaas. Wanneer deze ‘starters’ zijn toegevoegd, begint de fermentatie en worden de grondstoffen van het product afgebroken en omgezet in enzymen, oftewel eiwitten.

 

Zuurkool variaties

Ben je van plan om zelf zuurkool te maken? Geef het dan een feestelijke kleur door er wat bieten(sap) doorheen te doen, dan krijg je prachtige roze zuurkool. Of doe er lekker wat peer en kaneel doorheen. Liever een pittige zuurkool? Doe er dan een beetje cayennepeper en wat kerrie doorheen. Dat is niet alleen heel lekker, maar het geeft de zuurkool ook een mooie kleur.

Tip: Je kunt ook rode kool gebruiken om zuurkool van te maken!

Milieubelasting van kool

Kolen zijn het hele jaar een duurzame keuze. Vooral de volgende kolen: bloemkool, broccoli, koolrabi, rode kool, spitskool, spruiten en witte kool. Dit komt mede doordat deze kolen veelvuldig in Nederland geproduceerd worden of elders in Europa uit een kas komen die niet veel verwarming nodig heeft.

 

Alles op tafel kijken

Het recept: een kleurrijke kas met keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt in Alles op tafel de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld. Hoe maak je als consument de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee? Lees hier meer over Alles op tafel.

Alles op tafel wordt geproduceerd door Dahl TV in samenwerking met KRO-NCRV. Vanaf maandag 15 juli wekelijks te zien rond 19.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 en NPO Start.