Dat Italianen goed kunnen koken, is wel duidelijk. Maar wist je dat er een specifiek ingrediënt is dat heel simpel lijkt, maar het gerecht van iedere maaltijd naar een véél hoger niveau tilt? In De mosterd van Meus gaat de Vlaamse kok Jeroen Meus op onderzoek uit naar dit speciale ingrediënt.
De keuken van de armen
In de zesdelige docuserie De mosterd van Meus reist de Vlaamse kok Jeroen Meus door zes landen heen, op zoek naar de beste ingrediënten en kooktechnieken. Hij krijgt daarbij hulp van bekende lokale chefs. In de laatste aflevering van het seizoen gaat Meus naar Italië; het land dat bekendstaat om zijn uitgebreide eetcultuur.
Meus ontmoet daar de Italiaanse chef Max Mariola. Hij vertelt meer over de cucina povera: de 'keuken van de armen'. Het staat symbool voor de eettradities van de Italianen die in het zuiden van het land wonen, en historisch gezien minder te besteden hadden.
Het zuiden van Italië
Zuid-Italianen weten als geen ander hoe je met goedkope ingrediënten kookt. Bovendien koken ze daar van kop tot staart; niets wordt weggegooid. Wordt er een varken geslacht? Dan komt de hele familie bijeen om het gehele dier te verwerken tot eten. Van jong tot oud, en van worst tot stoofpot: iedereen heeft een taak.
Het is dan ook in die regio dat ze voor de simpelste ingrediënten een scala aan bereidingswijzen hebben. Maar wat is nu dat ene speciale ingrediënt?
Het ingrediënt dat álles lekkerder maakt
In het zuiden van Italië aangekomen, hoort Jeroen Meus dat de regio bekendstaat om hun rode uien. Ze zijn zó zoet, dat je ze zelfs uit het vuistje kunt eten. Het is dan ook precies dit ingrediënt dat alle gerechten hier zo ontzettend smaakvol maakt.
Hoe kan het dan dat rode uien anders smaken in Zuid-Italië dan op andere plekken? Volgens de lokale uienboer Agostino heeft het te maken met de aarde en de schone zeelucht.
Ze bereiden de rode ui dan ook op alle mogelijke manieren, zodat ze er het hele jaar lang plezier van hebben. En Agostino's favoriete gerecht met rode ui? 'Ik eet ze met kikkererwten en bonen.'
Heerlijke recepten met rode ui
De zoon van de Italiaanse uienboer, Francesco, bereidt de rode ui op allerlei verschillende manieren. Hij kookt ze, bakt ze in hun geheel in de oven, legt ze in, maakt er uienjam van, en doet ze op de pizza.
Ben je benieuwd hoe je dat zelf doet? We hebben een aantal heerlijke recepten van de BinnensteBuiten-chefs achter elkaar gezet.
De mosterd van Meus kijken
In De mosterd van Meus gaat de Vlaamse kok Jeroen Meus met de hulp van gerenommeerde en bekende chef-koks op zoek naar de beste lokale producten en kooktechnieken in Zweden, Georgië, Schotland, Turkije, Mexico en Italië.
Ben je benieuwd naar alle afleveringen van De mosterd van Meus? Stream de afleveringen via NPO Start.
