De familie Nagelkerke, die te zien was bij Een huis vol, bezit maar liefst twee bakkerijen. Ze zijn dus helemaal thuis in de wereld van de (zoete) lekkernijen. Wij vragen Jan en Sofie naar hun favoriete gebakje. 

Het favoriete gebakje van Jan 

Jan begint met praten, maar kan zich de naam van het gebakje niet meer herinneren. ‘Ja…hoe heet dat eigenlijk in de bakkerij’, zegt hij lachend. Sofie helpt hem: ‘Lemon curd, denk ik?”’ Inderdaad, dat klopt, zegt Jan. ‘Ja, een lemon curd gebakje, dat is een harde koekbodem met gele room erop waar citroen in zit. Daarop zit dan nog lemon curd en een laag afgebrand schuim. Het is fris en heeft allerlei verschillende texturen, daar hou ik van. Het krokante van de bodem in combinatie met de zachte room en lemon curd, dat vind ik gewoon héél lekker.’ 

Jan Nagelkerke

Het favoriete gebakje van Sofie

Sofie heeft nog een beetje moeite met het maken van een keuze. ‘Ik zit in dubio. Ik vind een simpele appeltaart eigenlijk gewoon heel lekker’, vertelt ze. ‘Maar als ik echt moet kiezen, ga ik denk ik toch voor een skipunt. Het lijkt best wel op het gebakje van Jan, er zit ook schuim op, maar dan is het hard gebakken. Ik ben echt een kersenfan, dus dat in combinatie met het krokante schuim vind ik heerlijk.’ 

Sofie Nagelkerke

Een geheimpje van de familie Nagelkerke 

Er is een speciale reden dat die kersen bij hen in de bakkerij zo lekker zijn, zegt Jan. ‘Wij hebben een geheimpje over onze kersenvulling. Ik heb iemand die meedeed aan een bakwedstrijd ooit een tip gegeven, want zijn kersenvulling smaakte een beetje flauw. Voor onze ijsbereiding gebruiken wij heel veel fijngemalen Italiaanse amarena-kersen. Af en toe nemen we daar wel eens een bakje van mee naar huis. Die fijngemalen amerena-kersen, die hij van ons heeft gekregen, heeft hij toen bij de kersenvulling voor zijn vlaai gedaan. Dat haalde de smaak zó omhoog.’ 

Bonbons

Uiteindelijk besloot de familie na de resultaten van deze bakwedstrijd er ook iets mee te doen in hun eigen bakkerij. ‘Toen zijn we erover na gaan denken: waarom doen we dat in de bakkerij eigenlijk ook niet? Daar hebben we toen dus verandering in gebracht.” 

Deze geheime toevoeging aan het recept maakt dat moeder Sofie de skipunt uiteindelijk toch boven de appeltaart verkiest. 

Zin gekregen om zelf te gaan bakken en koken?

Download dan het Kookboek van de toekomst met 12 heerlijke recepten!

kookboek van de toekomst download houten tafel