De familie Blom uit het programma Een huis vol woont met zeven kinderen in Bodegraven. Dat zijn behoorlijk wat monden om te voeden. Wat eten zij gedurende de dag? Ouders Maarten en Gerdien vertellen over de eetgewoonten van hun grote gezin.
Ontbijt
Op de doordeweekse dagen wordt er in de ochtend vaak een grote pan havermout gemaakt voor de kinderen. Gerdien: ‘Havermout met een beetje kaneel en suiker, daar beginnen ze de schooldag mee. Soms nemen ze een boterham. Ik eet zelf meestal yoghurt met muesli.’
Op zondag wordt er bij de familie Blom extra uitgepakt in de ochtend. ‘Zondag doen we altijd lekker warme broodjes uit de oven en ook lekkere dingetjes erbij. Soms een eitje, soms jus d’orange, soms lekker beleg, bijvoorbeeld vlokken ofzo. Soms suikerbrood. Haha ja, lekker suiker! Maar gewoon iets lekkerders,’ vertelt Gerdien.
‘Zondag doen we altijd lekker warme broodjes uit de oven en ook lekkere dingetjes erbij'
Lunch
De meeste kinderen komen op schooldagen thuis om te eten. ‘Tussen de middag eten de kinderen op een typische doordeweekse dag een boterham met zoetigheid of kaas. Ook weleens een broodje gezond, dat maken de kinderen dan zelf. Met komkommer, tomaat, mayonaise en kruiden,’ vertelt Maarten. ‘En ze bakken weleens zelf een eitje. Dat doet Gideon vooral, Tijmen ook soms. Roerei ofzo maken ze dan.’
Moeder Gerdien gaat tussen de middag voor iets ‘groeners’. ‘Ik doe meer salade eigenlijk. Ik kom van mezelf snel aan, dus ik moet er wel op letten. Ik eet heel veel veldsla, hummus en rijstwafels. Daar zitten ze mij dan allemaal om uit te lachen, dat vinden ze allemaal niet lekker. Konijnenvoer zeggen ze altijd,’ vertelt ze lachend.
Tussendoor
Omdat de jonge kinderen tussen de middag thuis eten, nemen ze alleen een tussendoortje mee naar school. Gerdien: ‘Soms is het een plakje ontbijtkoek, een boterhammetje of fruit. Ook weleens zoetigheid, hoor.’ Na school krijgen ze soms een plakje ontbijtkoek voor de energie. ‘Maar het is niet heel gestructureerd bij ons. Het is meer als ze honger hebben: pak maar even een boterham, ontbijtkoek of een appel,’ vertelt Maarten.
Groenten zijn volgens Gerdien en Maarten niet altijd even populair bij de kinderen, maar fruit vinden ze wel lekker. Maarten: ‘Fruit pakken ze meestal ook wel zelf. Bij sommige kinderen weet je dat ze het niet pakken, dus dan moet je het even extra zeggen.’
'Bij sommige kinderen weet je dat ze zelf geen fruit pakken, dus dan moet je het extra zeggen’
Stiekem snoepen
Het is weleens voorgekomen dat er wat extra zoetigheid in de schooltas ging zonder dat Maarten en Gerdien het doorhadden. Gerdien: ‘Gideon is heel zelfstandig, die doet meestal ook zelf zijn tas en alles. Dus die had zelf ook altijd zijn brood gedaan, dacht ik. Op een gegeven moment hadden we een berichtje van de juf van Gideon, die zei: ik vind dat Gideon niet zulke gezonde dingen meeneemt. Had hij van zijn eigen zakgeld allemaal chocola enzo gehaald. Hij had heel veel mee, maar dat had ik dus helemaal niet door.’
Avondeten
Vader Maarten is degene die in huize Blom het avondeten verzorgt, maar een vaste tijd is er niet. ‘Als de kinderen naar sport moeten, dan eten we vroeg: tussen 17.00 uur en 17.30 uur. En als ik laat thuis ben, dan is het ook weleens dat we om 19.00 uur eten. Dus het wisselt wel,’ vertelt hij.
Toetje
De toetjes komen meestal niet direct na het eten op tafel. Gerdien: ‘Toetjes eten de kinderen altijd pas voor het naar bed gaan. Heel veel mensen eten meteen na het eten het toetje. Wij niet, maar dat is voor je spijsvertering niet zo goed. Ze eten standaard net voordat ze naar bed gaan een toetje, dus ze gaan met heel veel suiker naar bed. Ze hebben dan lekker een momentje, met bijvoorbeeld yoghurt met van die chocoladeballetjes of cruesli, of vla.’
Dat toetjesmomentje wordt niet zo gemakkelijk overgeslagen. ‘Soms is het wel irritant, want dan zeg je: “naar bed!” Maar dan is het: “we hebben nog geen toetje op!” En dan heb je net die tafel afgeruimd. Nee, dat toetje vergeten ze echt niet,’ vertelt Gerdien lachend.