Waar de familie Wildeman normaal gesproken Kerst met z’n dertienen viert, is het dit jaar rustig met maar vier familieleden. Wat staat er op de kersttafel bij de familie, en is het een ander soort Kerst met minder gezinsleden aan tafel? Moeder Priscilla Wildeman: ‘We gaan sowieso gourmetten.’
Wat staat er tijdens Kerst bij jullie op tafel?
Priscilla Wildeman: ‘Tijdens de Kerst ontbreken stoofperen nooit. Dat is iets wat ik altijd maak, daar zijn ze echt helemaal gek op. Ik maak ook bonen in spek en gevulde cannelloni. Dat zijn hele grote pijpjes en die vul ik met gekruid gehakt, dan gaan ze in een ovenschaal en dan gaat er tomatensaus overheen. Misschien ga ik ook nog een beenham maken, zoiets zag ik op tv. En we gaan tijdens Kerst sowieso gourmetten.’
'Iedereen is gek op stoofpeertjes'
Waar doe je inspiratie op voor je recepten?
‘Ik kijk meestal op Pinterest. Daar gaat voor mij echt een hele wereld open. En mijn moeder kan ook hartstikke goed koken, daar heb ik het natuurlijk van geleerd. En van mijn opa.’
Hebben jullie met Kerst vaak kliekjes? Hoe gaan die op?
‘Ja, meestal wel! Ik ben nou alweer hartstikke bang dat ik met gourmetten veel te veel heb gekocht. Want we gaan nu Tweede Kerstdag gourmetten, en dan plakken we er waarschijnlijk een Derde Kerstdag achteraan.’
Vinden de kinderen het moeilijk om aan tafel te blijven zitten?
‘Nee, meestal blijven ze wel zitten hoor. En vaak helpen ze ook mee, dat vinden ze wel leuk. Net zoals de spelletjes aan tafel.’
Wat vinden de kinderen leuk om te koken?
‘Ze vinden het leuk om lekker in de pan te roeren! En dan proeven ze het nog weleens stiekem voordat het op tafel komt. Snijden vinden ze ook leuk en wat kruiden erbij doen. Joshua vindt het vooral heel erg leuk. Giovanna helpt ook weleens, maar die is vooral van het cupcakes bakken, en cake en taart. Alles wat ze maar kan versieren met chocola en sprinkles.’
'Pris en Ginger eten alles altijd wel op, de enigen die miepen zijn Joshua en Luciano'
Zijn de kinderen makkelijke eters?
‘Ze proeven het altijd wel. Voor Pris hoef ik niet bang te zijn, die eet altijd alles op. Ginger ook wel. De enigen die eigenlijk zitten te miepen zijn Luciano en Joshua. Bij hen kun je er soms geen touw aan vastknopen. Gisteren hadden we bijvoorbeeld zuurkool, en toen dacht ik: Luciano gaat vast zeuren. Maar die heeft het helemaal opgegeten. Toen zat Vinenzo weer te zeuren dat-ie het niet wilde. Zo gaat het altijd.’
Je kookt ook vaak met de slowcooker. Hoe kwam je op het idee om die aan te schaffen?
'Ik vind het zo’n handig ding. Ik zei een keer tegen Lukas: zou een slowcooker wat zijn? We maken zo vaak stoofpotjes die dan de hele dag op het gas staan, en ik had het idee dat dit goedkoper is dan een gasfornuis. Toen zei Lukas: ‘Zullen we het gewoon proberen?’ Maar het moest natuurlijk wel een grote zijn. Die we nu hebben is een van 6,5 liter. En je kunt er zóveel mee.
Het is makkelijk voor als je gaat werken, dat je 's ochtends je dingen snijdt en ‘m gewoon zes uur lang aanzet. Het blijft ook nog eens twee uur warm daarna, dus als je terugkomt van werk, kun je ‘t zo eten. Ik zou ‘m voor geen goud meer kunnen missen. Zelfs m’n buurvrouw heeft er een gekocht! Die wil ook niet meer zonder. Maar of het bespaart? Dat weet ik eigenlijk niet, daar heb ik niet naar gekeken, haha! Maar volgens mij kost het maar iets van 35 cent als je ‘m een paar uur aan hebt staan.’
'Ik zou de slowcooker voor geen goud willen missen, we maken er echt van álles in'
En wat maak je dan allemaal in de slowcooker?
‘We maken altijd chili mac ’n cheese, die is echt heel lekker. En we maken goulash, hachee, chili con carne, maar ook een Hollands jachtpannetje met sperziebonen, Poolse zuurkoolschotel, bloemkoolschotel. En appelmoes, laatst zelfs ook een appelcrumble. We maken er echt van álles in.’
Kaas is bij jullie ook een favoriet ingrediënt. Hoe eten jullie dat het liefst?
‘We maken weleens een pasta, daar gaan dan iets van vier of vijf kuipjes smeerkaas in. En dan met kookroom en spekjes, daar krijg je dan een hele romige saus van. Daar zijn de kinderen ook helemaal gek op. Maar op een bruin broodje eten ze het ook graag. En je hebt van die kaasburgers met een korstje van een kroket, daar zit cranberrysaus bij. Die ik eet vooral, die vind ik zó lekker. En eigenlijk wil ik graag een keer kaasfonduen, maar ik zou niet weten wat je erin moet doen. Dat ga ik nog eens doen. Ik krijg nu al honger!’