Met een potje currypasta heb je een Aziatische maaltijd zó op tafel staan. Maar wat voor toegevoegde ingrediënten zitten er eigenlijk in zo'n potje? En hoe maak je zelf zo'n currypasta? We buigen ons over deze pittige kwestie.

Uit allerlei landen

Heb je zin om Thais, Indiaas, Japans, Vietnamees, Maleisisch, Singaporees, Sri Lankaans, Indonesisch of Cambodjaans te eten? In al deze landen staat curry - en dus currypasta - op de menukaart. 

De curry is dus niet aan één land toe te wijzen, en dat is te zien in de supermarkt. In het oosterse schap vind je allerlei verschillende potjes currypasta: van tikka masala tot aan golden curry en van Thaise groene tot aan boemboe rendang.

Maar wat zit er behalve de benodigde specerijen en smaakmakers nog meer in al die geurige potjes pasta?

Koop jij weleens potjes currypasta?
Keuzen

Curry uit een potje

Potjes currypasta uit de supermarkt zijn vaak wekenlang houdbaar in de koelkast. Dat komt omdat er vaak veel natuurlijke conserveermiddelen in deze potjes zitten. Zo zorgt de toevoeging van zout, suiker en azijn of ander zuur voor een langere houdbaarheid van eten. Ook zijn er E-nummers die een conserverende of zurende werking hebben.

Wil je weten hoeveel er precies is toegevoegd aan je currypasta? Bekijk de voedingswaardetabel achterop het potje om te checken hoeveel zout, vetten en suiker er in de pasta zit. In sommige currypasta's vind je tot wel 10 gram zout per 100 gram.

Niet altijd geschikt voor vegetariërs

Bovendien kunnen er in een currypasta smaakversterkers zitten. Denk maar aan de E-nummers E621 (Mononatriumglutamaat), E627 (Natriumguanylaat) en E631 (Dinatriuminosinaat). De smaakversterkers E621 en E627 worden soms gewonnen uit dierlijke producten en zijn dus niet altijd geschikt voor vegetariërs.

 

Natuurlijk of niet?

Een ander ingrediënt dat je in meerdere currypasta's ziet, is gemodificeerd zetmeel. Zonder dat je het doorhebt, zit het in een hele hoop producten. Maar wat doet het precies? Keuringsdienst van waarde legt het uit.

Ook kunnen currypasta's natuurlijke aroma's bevatten. Deze aroma's komen voor 100 procent uit natuurlijke bronnen, maar van welke plant dit is, hoeft niet op de ingrediëntenlijst te staan.

Verse currypasta

Wil je dus zeker weten welke ingrediënten je eet? Check dan de ingrediëntenlijst van je currypasta of maak de pasta zelf. Benieuwd hoe je dat doet? Bekijk daarvoor hier de recepten van de BinnensteBuiten chefs.

Wat is het verschil tussen rode, gele en groene curry?

Ga je voor een Thaise curry, dan pronken de kleuren 'geel', 'groen' en 'rood' groot op het label. Maar waarin verschillen gele, groene en rode curry's van elkaar? 

groene gele en rode curry recept binnenstebuiten

Koken met de FOMO Show

In het nieuwe seizoen van de Fomo Show oderzoeken Jasper Demollin, Daan Boom en Tobias Camman of je fomo (fear of missing out) moet hebben voor een backpacktocht door Thailand. In de tweede aflevering leren ze Thais koken in Bangkok en gaan ze de strijd met elkaar aan voor het beste gerecht. Wie gaat er winnen?

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta