Spuitbussen hebben hun weg naar het olieschap gevonden. Bakspray, kookspray of oliespray staat erop. Je hebt spuitbussen met klassieke of extra vierge olijfolie, maar ook speciale varianten voor de oven of airfryer. Handige hulpmiddeltjes voor de hippe thuiskok, maar wel met een flinke meerprijs. Is die hogere prijs terecht, of worden we in het ootje genomen?
 

Waarom sprayen?

Een producent van olijfoliespray zegt dat consumenten steeds meer op zoek zijn naar gezondheidsbewuste maaltijdbereiding. Maar waarom zou olijfolie in een spuitbus gezonder zijn?

Met de sprays zou je ‘beter kunnen doseren en minder olie hoeven te gebruiken,’ aldus de olijfoliespray-fabrikant. Maar voor die spray moet je wel diep in de buidel tasten.

Gebruik jij bakspray, kookspray of olie uit spuitbus?
Keuzen

Duur spraytje

Vergelijk de olijfoliespray met een fles olijfolie en je komt tot een prijzige conclusie. Voor een spray extra vierge olijfolie betaal je twee keer zoveel per liter als voor soortgelijke olijfolie in een fles.

Wat is bakspray precies?

Het zijn niet enkel spuitbussen met olijfolie die de schappen sieren. In de supermarkt ligt ook oliespray bedoeld voor de oven of airfryer. Deze olie bestaat uit een mix van zonnebloemolie (70%) en koolzaadolie (30%) en kost 14,95* euro per liter. 

Een liter zonnebloemolie kost 1,55* euro. De literprijs van koolzaadolie ligt rond 7* euro. Dit zou betekenen dat de literprijs van enkel de olie op 3,50 euro uitkomt. Dezelfde olie in sprayvorm is dus meer dan vier keer zo duur. De bakspray die supermarkten verkopen kost zelfs 21,52 euro per liter. Waar komt dit enorme prijsverschil vandaan?

*Prijzen op basis van ah.nl op 6 november 2024.

Bakspray voor aifryer of olie uit fles?

Volgens Albert Heijn kun je de prijs van oliesprays niet met die van een fles olie vergelijken: ‘Een oliespray is een ander product; een andere verpakking met een andere schenkdop,’ laat een woordvoerder weten. Maar als de olie hetzelfde is, wat kost die verpakking dan?

Hoeveel kost zo’n spuitbus precies?

Dit soort bag-on-valve verpakkingen zijn inderdaad duurder dan traditionele olieverpakkingen. In de aluminium spuitfles wordt de olie met een plasticfolie van het drijfgas gescheiden, waardoor deze niet met elkaar in aanraking komen. Maar hoeveel kost zo’n spuitbus precies?

Na rondvraag bij verschillende producenten van deze bag-on-valve verpakking blijkt dat de kosten voor een sprayfles tussen de tien en tachtig cent liggen.

Hoe groter de oplage, hoe lager de prijs. De enorme prijsstijging lijkt dus niet enkel door de verpakking te komen. En hoe zit het met de claim dat je met oliespray ‘beter kan doseren en minder olie hoeft te gebruiken’?

Is bakspray gezonder?

Bang dat je te veel olie gebruikt tijdens het koken? Bij de gemiddelde Nederlander is dat niet het geval, benadrukt Marije Verwijs van het Voedingscentrum. 

Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum, zegt: ‘Onze aanbeveling voor volwassenen is om dagelijks 40 gram smeer- en bereidingsvetten binnen te krijgen. Gemiddeld eten we maar 20 gram vetten en oliën per dag. Je zou dus kunnen stellen dat we niet te veel oliën en vetten binnenkrijgen.’

Daarnaast kun je met olie uit een fles veel exacter de hoeveelheid olie meten. ‘Je kunt de olie uit een fles exact doseren door gebruik te maken van een lepel. En dan bespaar je een hoop geld,’ aldus Verwijs.

Oliedomme aankoop?

Wil je smaakvol en gezond koken? Dan heb je daar waarschijnlijk geen oliespray voor nodig. Het kan leuk en makkelijk voelen om te sprayen, maar ook met een lepel kun je prima doseren. Zo’n oliespray kan namelijk wel tien keer zoveel kosten als dezelfde olie uit een fles. 

Als je toch olie in sprayvorm wilt gebruiken, kun je ook eenmalig een herbruikbare verstuiver of olie spayer kopen, en deze zelf met olie vullen.

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie