Dierlijk vet wordt op allerlei manieren verwerkt in producten die we dagelijks gebruiken. Want wist je dat jij jouw haren mogelijk wast met dierlijk vet? En dat stofjes uit slachtafval helpen je wc fris te houden? Vanaf het moment dat je 's ochtends opstaat, gebruik je mogelijk al producten waarin dierlijk vet verwerkt is.
Dierlijk vet als restproduct van slachterijen
Dierlijke vetten zien we terug in de meest uiteenlopende producten. In de meeste gevallen is het een bijproduct van slachterijen. Zolang de mens vlees eet, zal vet als restproduct overblijven. Deze dierlijke vetten worden omgetoverd tot stofjes die je in allerlei producten in het schap van de supermarkt terug vindt. We zetten een paar van deze producten voor je op een rijtje.
Kaarsen met stearine
Bij het branden van een kaars bestaat de kans dat je een laatste restje koe aan het cremeren bent. Kaarsen gemaakt van stearine kunnen namelijk dierlijke vetten bevatten. Stearinezuur wordt gewonnen uit vet van varkens, kippen, schapen en koeien. Deze kaarsen hebben een langere brandduur en zijn steviger dan kaarsen gemaakt van paraffine, maar hebben dus ook een iets stevigere geur.
Verzeept rundvet in shampoo, huidcrème en make-up
Zonder het te weten smeer je af en toe dierlijk vet op je huid. In persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo, huidcrème, make-up en zeep, zorgen de toegevoegde deeltjes vet voor het reinigen, schuimen, bevochtigen of wassen. Zit er bijvoorbeeld sodium tallow in je product, dan weet je dat dit verzeept rundvet is. Lanoline valt ook onder dierlijk vet. Dit is vet gewonnen uit schapenwol.
Wasverzachter
Je wasmiddel of wasverzachter schuimt onder andere zo lekker door dierlijk vet. Door deze toevoeging wordt je kleding schoon. In schoonmaakmiddelen worden vetderivaten toegevoegd om het reinigen van harde oppervlakken mogelijk te maken. Ook in luchtverfrisser, plastic, verf, anti-vriesmiddelen, lijm en inkt zijn stofjes van rundvet terug te vinden.
Biodiesel
Dankzij de hoge energiedichtheid worden dierlijke vetten ingezet voor energieopwekking. De aanwezige energie wordt omgezet in warmte en elektriciteit. Bovendien wordt het gebruikt voor de productie van biodiesel.
E431 als verdikkingsmiddel in pudding, soep en sauzen
Daarnaast is dierlijk vet in levensmiddelen terug te vinden. Verschillende E-nummers bevatten stearinezuur. E431 wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan pudding en bakkerijproducten. Het functioneert als emulgator of verdikkingsmiddel. Ook in soepen en sauzen wordt stearinezuur toegevoegd. Hoewel deze vetzuren in levensmiddelen meestal plantaardig zijn, is het gebruik van dierlijk vet hierbij niet volledig uit te sluiten. Voor de consument is dus niet altijd te achterhalen of dierlijke vetten zijn toegevoegd.