Wie eieren voor zijn geld kiest, heeft in de supermarkt de keuze uit witte en bruine. Die kleur hangt af van de oorlellen van de kip. Maar ook de binnenkant kan verschillend van kleur zijn. Zo heb je gele en oranje dooiers en die kleur kan gemanipuleerd worden door middel van een synthetische kleurstof. Hoe zit dat precies?
Voeding
De kleur van een eierdooier kan variëren van lichtgeel naar donkeroranje. Dit kan beïnvloed worden door het voedsel dat de kip heeft gekregen. Als een kip voer op basis van tarwe krijgt, zal het een ei met een gele dooier leggen. Wanneer de kip mais eet, wordt de dooier meer oranje. Dat komt omdat in mais het stofje caroteen zit. Caroteen is een pigment, waardoor de dooier donkerder wordt. Het is dezelfde stof die ervoor zorgt dat wortels oranje zijn.
Kleurstof
Door het kippenvoer te reguleren kan de boer dus de kleur van de dooier beïnvloeden afhankelijk van de vraag van de klant. Maar dit kan ook kunstmatig door een kleurstof aan het voer toe te voegen. De kleurstoffen worden synthetisch gemaakt, maar zijn identiek aan de natuurlijke variant.
Biologisch
De dooier van biologische eieren is vaak wat lichter van kleur dan die van scharreleieren. Dit komt omdat er bij biologische eieren niet wordt gestuurd op een bepaalde kleur dooier.
Oranje boven
Vroeger was er in Nederland een tweedeling. In het westen hielden we meer van gele dooiers en in het zuiden en oosten van het land gaven we de voorkeur aan oranje. Tegenwoordig zijn er in heel Nederland meer oranje dooiers. Dit heeft overigens niks te maken met onze nationale kleur, maar met de grootschalige export naar Duitsland, waar ze verzot zijn op eitjes met een oranje dooier.