In de supermarkt is er iets vreemds aan de hand. Daar kost een pot honing twee euro, terwijl het bij de imker vijftien euro kost. Hoe kan het verschil zo groot zijn voor honing afkomstig van dezelfde bloemetjes en bijtjes? Keuringsdienst van waarde gaat op onderzoek uit.
4.000 bloembezoeken voor lepeltje honing
Het recept van honing is simpel: bloemen en bijen. Dat klinkt eenvoudig, maar voor een lepeltje honing hebben bijen zo’n 4.000 bloembezoeken afgelegd. Volgens Imker Jacco van de Ree zijn bijen zo’n vier maanden bezig om de honing te maken. Dat maakt het een intensief en tijdrovend proces.
Dat is de reden dat een imker zo’n 40 euro per kilo vraagt. Toch zijn er in de supermarkt potten te krijgen voor 4 euro per kilo. Hoe kan dat?
Publiek geheim: valse honing
Een Hongaarse honingfabrikant vertelt in de uitzending van Keuringsdienst van waarde meer over de herkomst. Het is volgens hem een publiek geheim dat er steeds meer goedkope en valse honing de EU binnenkomt. De EU zelf schat dat 46% van de geïmporteerde honing niet voldoet aan de richtlijnen.
De formule is eenvoudig: je mengt echte honing met suikerstroop, verlaagt de prijs en biedt het aan in de supermarkt.
De Hongaarse fabrikant: 'Ik weet dat er in Europa alleen al 150.000 ton nephoning binnenkomt en iedereen zegt: dat gebruiken we niet. Een groot deel van wat nu in de schappen ligt, is gemengd met de Chinese suikerstroop.’
Om dat te testen, sturen ze in de uitzending van Keuringsdienst van waarde vijftien potjes honing – verkrijgbaar in Nederland – naar een officieel lab. De testvraag: zijn er suikers toegevoegd aan deze honing?
De uitkomst doet de wenkbrauwen fronsen. Er is volgens de officiële EU-onderzoeksmethode niet mee gesjoemeld. Bestaat ons schap dan alleen maar uit zuiver vloeibaar goud? Of is er iets anders aan de hand?
Verouderde onderzoeksmethode
Volgens honingexpert Wim Reybroeck gebruikt het lab – en dus de EU – een verouderde onderzoeksmethode. Reybroeck: 'De toegevoegde suikers zijn daarmee niet op te sporen.'
De Hongaarse honingfabrikant: ‘De Chinese producenten zijn vernuftig in het produceren van suikersiroop die zeer lastig op te sporen is als het eenmaal is gemengd met honing. Ze vinden telkens een nieuwe manier om het onopvallend bij te mengen.’
In Duitsland weten ze daar wel raad mee. Daar is een speciaal lab dat de verschillende soorten toegevoegde suikers wél kan opsporen. Honingverkopers die er zeker van willen zijn dat ze eerder in de keten niet beetgenomen worden keuren op deze manier hun waar.
Slechts vier soorten zijn echte honing
Uit de Duitse test blijkt dat slechts vier van de vijftien honingpotten puur uit honing bestaan. De andere elf bestaan allemaal uit gedeeltelijk toegevoegde suikers. Uit onderzoek valt niet op te maken wat het gehalte is van de toegevoegde suikers.
Bij de EU zijn ze op de hoogte van het bijmengen. Lourdes Alvarellos (Honingonderzoeker EU): 'Het lijkt erop dat steeds meer honing wordt vervalst. Daarom gebruiken we nieuwe onderzoeksmethodes. Maar die methodes zijn internationaal nog niet erkend. En dat erkennen kan nog tot drie jaar duren.'
Tot die tijd blijft het een kat-en-muis-spel waarbij honing de speelbal blijft van fraudeurs en onderzoekers. Wil je er zeker van zijn dat je 100 procent echte honing koopt? Haal het dan rechtstreeks bij imkers en betaal een goudeerlijke prijs.
Disclaimer - steekproef honing
De redactie heeft veel reacties ontvangen met de vraag waarom wij de honingmerken uit de test niet bekend maken in de uitzending en/of in dit artikel. Dat leggen we graag uit.
De Keuringsdienst heeft in Duitsland een steekproef uitgevoerd die duidelijk laat zien dat er op grote schaal gesjoemeld wordt met siropen. Deze methode is echter nog niet officieel erkend door de EU. Bovendien is alleen een laboratoriumtest niet genoeg om een honingproducent te beschuldigen van het toevoegen van stoffen aan honing. Dit moet gepaard gaan met boekhoudkundige controles en dergelijke. Desondanks ondersteunt onze steekproef het beeld dat al eerder naar voren kwam uit onderzoek van de EU zelf, waaruit bleek dat naar schatting 48% van de honing vermengd is.
Om deze redenen kan de Keuringsdienst de uitkomsten van de steekproef, of deze nu negatief of positief zijn, niet openbaar maken. We willen niemand ten onrechte beschuldigen of aanbevelingen doen waar we niet volledig achter kunnen staan. Echter, over het algemeen geldt dat hoe dichter je de honing bij de bron koopt en hoe meer je ervoor betaalt, des te zekerder je kunt zijn van de echtheid en kwaliteit van de honing.